Αναβίωσε το έθιμο «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» στην Παραδημή

Μεγάλη φωτιά στην πλατεία του χωριού για το έθιμο

Με τη συμμετοχή ανθρώπων της Παραδημής, αναβίωσε και φέτος το έθιμο «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης». Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων, κάνει μια προσπάθεια η αναβίωση του εθίμου να καθιερωθεί και να αποτελεί ένα αντάμωμα κατοίκων του χωριού και ανθρώπων που κατάγονται από αυτό.

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου, στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακή μουσική και χορό, άναψε η μεγάλη φωτιά για να φύγουν οι ψύλλοι και να έρθει με το καλό η Άνοιξη. Πρόκειται για ένα έθιμο, που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης, στο οποίο οι κάτοικοι πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, φωνάζοντας «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης», ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά για να ξορκίσουν το κακό.

Με τη συνοδεία της θρακιώτικης γκάιντας, οι παρευρισκόμενοι έστησαν χορό δίπλα στη φωτιά, ενώ φώναζαν «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης». Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαγγέλης Καρακύργιος, εξήγησε ότι το έθιμο λαμβάνει χώρα συνήθως τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ωστόσο λόγω της τραγωδίας των Τεμπών το έθιμο αναβλήθηκε. Μιλώντας για το έθιμο πληροφόρησε ότι «οι πρόγονοί μας καίγανε τα αχυρένια στρώματα, τα οποία πιάνανε ψύλλους. Τα καίγανε σε κάθε σταυροδρόμι του χωριού. Στην πορεία των χρόνων γινόταν ανταγωνισμός μεταξύ των γειτονιών, ποιος θα βάλει την πιο μεγάλη φωτιά. Οι νεαρές κοπέλες πηδούσαν πάνω από τη φωτιά για να εντυπωσιάσουν τα αγόρια και γινόταν μια γιορτή» και συμπλήρωσε ότι «κάθε χρόνο προσπαθούμε να καθιερώσουμε το έθιμο και να γίνει όσο το δυνατόν πιο μεγάλο».

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Βαγγέλη Λαφτσή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 21/3/2023}