Συναγερμός στον Έβρο : Νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στο ποτάμι

Συναγερμός έχει σημάνει στις βουλγαρικές και τις ελληνικές αρχές καθώς εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια στην όχθη του ποταμού Εβρου, στην περιοχή της πόλης Παζαρτζίκ της Βουλγαρίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στις βουλγαρικές και τις ελληνικές αρχές καθώς εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια στην όχθη του ποταμού Εβρου, στην περιοχή της πόλης Παζαρτζίκ της Βουλγαρίας.

Πήραν δείγματα

Οπως μεταδίδουν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, οι τοπικές αρχές της πήραν δείγματα από τα νεκρά ψάρια προκειμένου να αναλυθούν και να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου τους, ενώ απαγορεύτηκε η βρώση ψαριών από τον ποταμό στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και η πόση του νερού.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει επικοινωνήσει με τις βουλγαρικές αρχές, ζητώντας ενημέρωση επί του θέματος, την οποία και θα λάβει όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Αποφυγή της αλιείας

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας:

«Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, με αφορμή την ανεύρεση νεκρών ψαριών στον παραπόταμο του Εβρου PISMANKA, πλησίον του οικισμού OGNYANOVO της περιοχής PAZARTZIK στο έδαφος της Βουλγαρίας, και στον ίδιο τον ποταμό Εβρο στην περιοχή STAMBOLIYSKI και TSALAPITSA, ανακοινώνει τα παρακάτω:

  1. Ο εντοπισμός των νεκρών ψαριών έγινε τo Σάββατο 25/01/2020, ώρα 10.30πμ,
  2. Η αιτία του θανάτου των ψαριών οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ρίψη απόβλητων από ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην περιοχή.
  3. Επειδή ο ποταμός Έβρος, εμπλουτίζει τα υπόγεια νερά πηγών που χρησιμοποιούνται ως πηγές υδροδότησης της Φιλιππούπολης, οι Βουλγαρικές αρχές πήραν ορισμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τυχόν τοξικά φαινόμενα. Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στα εξής:
  • Συνεχής έλεγχος της ποιότητας των νερών υδροδοσίας της πόλης
  • Απαγόρευση της αλιείας από τον ποταμό μέχρι νεωτέρας
  • Απαγόρευση ποτίσματος των ζώων από το συγκεκριμένο παραπόταμο και τον ποταμό Έβρο(στο έδαφος της Βουλγαρίας) μέχρι νεωτέρας
  1. Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των Βουλγαρικών Αρχών, καταδεικνύουν πως τα νερά φαίνεται να είναι απαλλαγμένα κάποιων τοξικών κι επικίνδυνων ουσιών, όμως ανευρέθηκαν υψηλές τιμές αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου και οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υδρόβια ζωή.
  2. Οι εξετάσεις συνεχίζονται για άλλους ρυπαντές και αναμένονται αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών.

Στα πλαίσια αυτά και επειδή αναμένεται ανάλογη ίσως εκδήλωση φαινομένων και στην περιοχή μας στον ποταμό Έβρο, συστήνεται μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από δείγματα που ελήφθησαν από τις Ελληνικές Αρχές,:

  • Αποφυγή της αλιείας στον ποταμό Έβρο
  • Αποφυγή του ποτίσματος των ζώων στον ποταμό Έβρου

Παράλληλα οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα λαμβάνουν δείγματα νερού σε συνεχή βάση για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και δείγματα νεκρών ψαριών(αν υπάρξουν) και την αποστολή τους στα τοξικολογικά εργαστήρια της χώρας.

Τέλος παρακαλείται το κοινό να κοινοποιήσει άμεσα στις Αρμόδιες Αρχές (ΔΑΟΚ Π.Ε Έβρου: 2551357190, ΔΑΟΚ Ορεστιάδας 2552027946, Δνση Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ: 2531350415)) ή τις κατά τόπους Αστυνομικές αρχές.

Προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά τον εντοπισμό των νεκρών ψαριών στη Βουλγαρία (φωτογραφία αρχείου Eurokinissi)

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 28/1/2020}