Ο Στρατός παρεμβαίνει για να σώσει τον Έβρο από τις πλημμύρες

«Αγριεύει» ο καιρός στον Έβρο, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω του μηδενός και περιοχές ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού να έχουν ήδη περάσει ένα πρώτο κύμα κακοκαιρίας, με έντονη χιονόπτωση αλλά και πλημμύρες.

Και καθώς το σκηνικό αλλάζει, οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να μην ζήσει ο Έβρος ακόμη μια χρονιά όπως η περσυνή, με 90.000 πλημμυρισμένα στρέμματα.

Πριν από περίπου 7 ημέρες κρίθηκε από τους αρμόδιους της Π.Ε Έβρου απαραίτητη η παρέμβαση του Στρατού, αφού για πρώτη φορά φέτος ο Νομός παραμένει «ανοχύρωτος», με ανοιχτά 9 από τα 17 ρήγματα που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Μαρτίου, δημιουργώντας νευρικότητα στις αρχές.

«Έχουμε ήδη αρχίσει τις παρεμβάσεις για να προλάβουμε τον καιρό και να επουλώσουμε τα ρήγματα. Στείλαμε έγγραφα στα αρμόδια Υπουργεία και δουλεύουμε με το Δ’ Σώμα Στρατού», επισημαίνει ο Κώστας Βενετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών που παρακολουθεί τις επιτόπιες εργασίες μαζί με τον Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσουν οι εργολάβοι την επούλωση των αναχωμμάτων, αρχές του 2019, δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Οι περιοχές παρέμβασης εντοπίζονται κοντά σε οικισμούς, κυρίως στο βόρειο τμήμα του Νομού, στον Κάμπο Ορεστιάδας, αλλά και σε ρέματα τα οποία μηχανήματα του στρατού έχουν αναλάβει να διανοίξουν ώστε να μην πλημμυρίσουν σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τον Κάμπο Τυχερού και συγκεκριμένα το ρέμα Σαράντη, όπου πέρυσι οι αγρότες βίωσαν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών κυρίως στη βαμβακοκαλλιέργεια, επιχειρούν ήδη μηχανήματα της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί πως το Δ’ΣΣ ενισχύθηκε με 6 εκ. € με σκοπό την προμήθεια μηχανημάτων έργου, για παρέμβαση σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ας ελπίσουμε η λογική του προλαμβάνειν να είναι αρκετή για φέτος στον Έβρο,αφού ο μηχανισμός του θεραπεύειν δεν φαίνεται πως λειτουργεί πολύ καλά, με τους αγρότες να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & οι υπόλοιπες Αρχές επί τω έργω στον Κάμπο Ορεστιάδας

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, της Μαρίνας Κριτού, 12/12/2018