Ευωδιάζει όλη η Θράκη από τα αρωματικά φυτά

Πολλαπλασιάστηκαν οι αγρότες και τα στρέμματα που καλλιεργούνται σε Έβρο και Ροδόπη – Κώδικα καλλιέργειας ετοιμάζει ο Συνεταιρισμός – Συνεργασία και με την Γαλλία

Ευωδία αρωματικών φυτών πλημμυρίζει τη Θράκη, καθώς οι καλλιεργητές λεβάντας, ρίγανης και ελίχρυσου πολλαπλασιάστηκαν στη Ροδόπη και στον Έβρο. Ειδικά για τη λεβάντα, η αύξηση θα είναι κατακόρυφη, όπως διαπιστώνεται από τις παραγγελίες φυτών, αλλά και την επικοινωνία του γεωπόνου Πασχάλη Παπαδάκη, πρόεδρου του Συνεταιρισμού ΑΦ&Φ Έβρου-Ροδόπης, με παραγωγούς. «Στο Σουφλί, ένας παραγωγός έβαλε 100 στρέμματα, στην Αλεξανδρούπολη τα στρέμματα είναι περίπου 300-400, από την Ορεστιάδα συνεχίζονται οι παραγγελίες φυτών, άρα οι αγρότες και τα στρέμματα πολλαπλασιάζονται», περιγράφει στην «ΥΧ, προσθέτοντας ότι συνολικά θα καλλιεργηθούν 1.800-2.000 στρέμματα.

Η πλειοψηφία αυτών δεν καλλιεργείται από μέλη του Συνεταιρισμού, ο οποίος απαρτίζεται κύρια από νέους ανθρώπους, εκ των οποίων κάποιοι είναι σε προγράμματα νέων αγροτών και αναμένεται το 2019 να αυξήσουν τις εκτάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι τα φυτά αγοράζονται από τη Βουλγαρία, γιατί διαθέτει τις κατάλληλες για αιθέρια έλαια ποικιλίες. Το άρωμα λεβάντας είναι το επικρατέστερο σε Έβρο και Ροδόπη, όμως κερδίζει έδαφος και η καλλιέργεια του ελίχρυσου, που ενδέχεται να ξεπεράσει σε στρέμματα και τη βουνίσια ρίγανη. Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι παραγγέλθηκαν πάνω από 120.000 φυτά, γιατί απολαμβάνει πολύ καλύτερη τιμή από τη λεβάντα και τη ρίγανη.

Ο Συνεταιρισμός στοχεύει να τεθεί ένας κώδικας καλλιέργειας των αρωματικών, από τη φύτευση μέχρι τη συλλογή, και στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίστηκαν τρεις συναντήσεις με παραγωγούς, σε Ροδόπη και Έβρο. «Για παράδειγμα, δεν γίνεται να συλλέγεται λεβάντα στα χωριά του Διδυμοτείχου τέλη Ιουνίου και στην Κομοτηνή αρχές Ιουλίου, ενώ είναι 20-30 μέρες πρωιμότερη από τον Βόρειο Έβρο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί καλλιεργούν εμπειρικά». Αυτή την περίοδο ξεκίνησε η σπορά και όσοι έσπειραν πριν τις βροχές, ευνοήθηκαν.

Ελληνογαλλική συμμαχία

Μέχρι στιγμής, τα μέλη πούλησαν μόνα τους το προϊόν, αλλά με τη νεοεκλεγείσα διοίκηση ο Συνεταιρισμός θα αναλάβει τη διακίνηση, καθώς με τον νέο νόμο είναι υποχρεωτικό το 80% της παραγωγής να παραδίδεται στον Συνεταιρισμό, που θα αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις και την πώληση.

Στο κομμάτι της εμπορίας επικοινώνησαν με τον μεγαλύτερο Συνεταιρισμό της Γαλλίας, στοχεύοντας σε συνεργασία και συμφωνήθηκε οι Γάλλοι να επισκεφθούν τον Μάρτη τον Έβρο, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί θα ανταποδώσουν την επίσκεψη τον Ιούνιο, για να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας των Γάλλων και τις καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζουν. Σημειώνει ότι οι Γάλλοι διαθέτουν τεράστια καλλιεργητική εμπειρία, αλλά εμφανίστηκε μια ασθένεια στα χωράφια που προκάλεσε μεγάλη καταστροφή και αναζητούν λεβάντα από Ελλάδα και Βουλγαρία. Ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι το παραγόμενο από ελληνική λεβάντα αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικό, διότι η ελληνική είναι καλύτερη, λόγω μικροκλίματος, ειδικά η καλλιεργούμενη στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν αναλύσεις.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Μαρίας Αμπατζή, από ypaithros.gr, 6/12/2018}