Έτσι σώθηκε από τις φλόγες το δάσος Νυμφαίας

Πυροσβεστική, συναρμόδιοι φορείς κι εθελοντές απέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά κι αγαστή συνεργασία σε μία στιγμή κρίσης – αυξημένη εποπτεία όλη την εβδομάδα – εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της φωτιάς

Λίγα παραπάνω από 100 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε η Κυριακάτικη φωτιά στο δάσος Νυμφαίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Σε μία περιοχή που εύκολα θα μπορούσαν οι φλόγες να ξεφύγουν και να οδηγηθούμε σε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, ο μηχανισμός απέδειξε πως όταν υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά, καλή συνεργασία κι έμφαση στην πρόληψη, μπορούμε να βγούμε «νικητές» σε μία στιγμή κρίσης που βρήκε την περιοχή στον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα για την ΠΕ Ροδόπης εκείνη τη μέρα η ένδειξη εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν στο «2 / μέτρια» σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Η φωτιά ξέσπασε περί των 14:00 σε δασική έκταση μεταξύ Καρυδιάς και Πανδρόσου και μέσα σε ελάχιστα λεπτά επιχειρούσαν στο σημείο τα πρώτα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής, κάτι που ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης απέδωσε στο ότι «υπήρχε καθαρός δρόμος», προσθέτοντας χαρακτηριστικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: «45.000€ παίρνουμε (σ.σ. από το κράτος) για τη δασοπροστασία αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα πετρέλαια των μηχανημάτων, ο Δήμος έρχεται να βάλει χρήματα από το ταμείο του. Η δουλειά που κάνει ο Δήμος είναι σημαντική».

Λίγα λεπτά αργότερα κατέφτασαν επίγειες ενισχύσεις και τα πρώτα από αέρος μέσα, που αιτήθηκε άμεσα επιχειρησιακά η Πυροσβεστική και ζήτησαν επίσης πολιτικοί κι αυτοδιοικητικοί της περιοχής.  «Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με συνεργασία όλων των δυνάμεων επιτεύχθηκε γρήγορα ο περιορισμός και τελικά ο έλεγχος του πύρινου μετώπου. Καίριας σημασίας για την επιτυχή εξέλιξη της μεγάλης επιχείρησης, ήταν η συμμετοχή και εναέριων πυροσβεστικών μέσων», αναγνώρισε από θέσης του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Μέσα στην πρώτη ώρα από τον εντοπισμό της εστίας ήδη επιχειρούσαν στο σημείο  66 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και 4 αερομεταφερόμενα μέσα (ένα Καναντέρ από Θεσσαλονίκη, 2 Πετζετέλ από Χρυσούπολη και ένα ελικόπτερο από Αλεξανδρούπολη) ενώ υπήρχε και συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Συνολικά συμμετείχαν Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Στρατός, Αστυνομία, ΠΕ Ροδόπης, Δήμος Κομοτηνής, ΔΕΥΑΚ, Δήμος Ιάσμου, Δήμος Αρριανών, εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθνοφύλακες, ιδιώτες κι άλλοι. Με τη συνεργασία όλου του μηχανισμού η φωτιά οριοθετήθηκε γρήγορα και άρχισε άμεσα κι αισθητά να περιορίζεται. Προληπτικά εκκενώθηκαν σπίτια και μαντριά σε ημιδασικές εκτάσεις μεταξύ Πανδρόσου και Καρυδιάς.

Αυξημένη εποπτεία και εισαγγελική έρευνα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Γκαράνη όλη την εβδομάδα υπάρχει αυξημένη εποπτεία στο δάσος. Ο δήμαρχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του δάσους. Επικουρικά, ζήτησε από τους πολίτες να μην πετούν σκουπίδια στο δάσος, που αποτελούν και εστίες πυρκαγιών.

Από θέσης του ο Νίκος Τσαλικίδης ζήτησε εις βάθος διερεύνηση της αιτίας: «γίνονται έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς. Θα ζητήσω από τον εισαγγελέα να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί το δάσος της Νυμφαίας για εμάς είναι ένα φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας. Η προστασία και διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα όλων μας».

Νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο και με το βλέμμα στις καταστροφικές πυρκαγιές της Νοτίου Ελλάδος, στην ΠΕ Ροδόπης συγκλήθηκε διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 17/8/2021}