Εθελοντές της ΑΝΙΜΑ υποδέχεται η Οικολογική Ομάδα στη Ροδόπη

Δύο δράσεις σε λίμνη Βιστωνίδα και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου

Στις 2/2/1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, από 18 χώρες παγκοσμίως, ενώ σήμερα, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχεται στις 168.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Το κεντρικό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 είναι:

«Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή» και ο στόχος της καμπάνιας είναι να καταλάβουμε όλοι πως δεν είμαστε αδύναμοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οι υγρότοποι είναι η φυσική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ας σταματήσουμε τις αποξηράνσεις, τις οικοπεδοποιήσεις και την υποβάθμιση που οδηγούν στην απώλεια των υγροτόπων μας και ν’ ασχοληθούμε με την αποκατάσταση, την συντήρηση και την σωστή-αειφόρο διαχείριση των υπαρχόντων υγροτόπων.

Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι η υποβάθμιση ή/και η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι πολλές φορές μη αντιστρεπτή και ότι η προστασία των υγροτόπων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Μπορούμε και πρέπει, σίγουρα να βοηθήσουμε όλοι στην προστασία των υγροτόπων, γιατί: Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.

Φέτος, στις 1, 2 & 3 Φεβρουαρίου η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης υποδέχεται στην περιοχής μας, μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές της ΑΝΙΜΑ (σύλλογος προστασίας & περίθαλψης άγριας ζωής, με έδρα την Αθήνα) και θα τους ξεναγήσει στους υγροτόπους του νομού μας, το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας και την πόλη της Κομοτηνής (μουσεία, αγορά, κέντρο της πόλης, τοπική κουζίνα).

Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, πέραν των ξεναγήσεων, έχουν προγραμματίσει τα εξής:

  • Την Παρασκευή 1/2 (ώρα 14:00) θα γίνει απελευθέρωση ενός κύκνου (που αποθεραπεύτηκε και επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον) στη λίμνη Βιστωνίδα (στη γέφυρα στο όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης).
  • Το Σάββατο 2/2 (ώρα 18:00) θα γίνει ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για τραυματισμένα ζώα και πουλιά, στο Μουσείο Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας (στο χωριό Πάνδροσος).

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 31/1/2019}