Έσμιξαν γενιές και παραδόσεις

Ένα οδοιπορικό στην παράδοση με την σφραγίδα του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης – Μαζί του χόρεψαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων Καρδίτσας κι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου «Ανέμη»

Αρχάριοι, παιδιά, ενήλικες, όλοι είχαν τον χρόνο τους επί σκηνής στη μεγάλη ετήσια εκδήλωση “Φίλοι μ’ καλωσορίσατε”. Ένα οδοιπορικό στην παράδοση με την σφραγίδα του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης, παρακολούθησαν όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή. Εκεί παρουσιάστηκε η εκδήλωση “Φίλοι μ’ καλωσορίσατε” του Συλλόγου Εβριτών, με τον πρόεδρο Χρήστο Χατζηπέμου να καλωσορίζει συμμετέχοντες και θεατές και να λέει πως “η παράδοση δεν θέλουμε να είναι ένα μουσειακό είδος, αλλά μία πραγματικότητα που την ζούμε, μικροί και μεγάλοι”.

Και στην σκηνή του αμφιθεάτρου βρέθηκαν χορευτές όλων των ηλικιών, με χορούς και τραγούδια από τα Κύθηρα, την Θεσσαλία, την Δράμα, την Δυτική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου “Ανέμη” και όλα τα τμήματα παραδοσιακού χορού, υπό τους ήχους του μουσικού παραδοσιακού σχήματος “Ακριτικός Ήχος”. Εμφάνιση έκανε για πρώτη φορά και η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, υπό τη διεύθυνση της Βερόνικας Σεμερτζίδου. Η χορωδία συστήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και την πρώτη ολοκληρωμένη εμφάνιση θα κάνει την προσεχή Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στην 3η συνάντηση χορωδιών Ροδόπης με φιλανθρωπικό σκοπό.

Περήφανος που νέοι άνθρωποι προσεγγίζουν τις τάξεις του συλλόγου Εβριτών, ο κος Χατζηπέμου ανέδειξε πως “υπάρχει μία ιδιαίτερη στροφή προς την παράδοση και αυτό είναι παρά πολύ αξιοπρόσεκτο και ελπιδοφόρο. Είναι γεγονός ότι στρεφόμαστε πολλές φορές να αναζητήσουμε τις ρίζες μας και να προχωρήσουμε και ένα βήμα πιο πέρα. Σε εμάς ο πολιτισμός και η παράδοση δεν είναι ένα μουσειακό στοιχείο, το οποίο να μπορούμε να ξεσκονίζουμε κάθε φορά που την φανταζόμαστε. Η παράδοση θα πρέπει να εξελίσσεται και να σηματοδοτεί το μέλλον αυτού του τόπου”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που χειροκρότησαν θερμά όλους τους χορευτές και μουσικούς.

Παππούς με δισέγγονο επί σκηνής

Από τις όμορφες στιγμές της φετινής εκδήλωσης ήταν η επί σκηνής παρουσία παππού και δισέγγονου. Πρόκειται για τον γνωστό συμπολίτη μας Βαγγέλη Μάρκου, ο οποίος ενδύθηκε την παραδοσιακή στολή και περήφανος συνόδεψε σε αυτήν την εκδήλωση τον δισέγγονό του. Εκ των ιδρυτικών στελεχών του συλλόγου Εβριτών, επί μακρόν πρόεδρος, ο κος Μάρκου είχε την χαρά να ζήσει και αυτήν την στιγμή, της εμφάνισής του στο “Φίλοι μ’ καλωσορίσατε” με τον δισέγγονό του. “Έχουμε την τιμή να τον έχουμε δίπλα μας, να τον συμβουλευόμαστε για το πως θα πορευτούμε στο μέλλον”, σχολίασε ο Χρήστος Χατζηπέμου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 27/11/2018}