Επιχειρηματικότητα  στη Θράκη  βασισμένη στην  ανταγωνιστικότητα  ή στις επιδοτήσεις;

Σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία αναδεικνύονται εντονότερα τα δομικά προβλήματα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Έτσι και τώρα βλέπουμε μήνα με τον μήνα να αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα, οι εισαγωγές δηλαδή να είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές. Θα έπρεπε επομένως όλες οι αναπτυξιακές πολιτικές να στοχεύουν στην εξωστρέφεια, στο πως θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Με τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και το άνοιγμα των συνόρων θα έπρεπε η Θράκη να έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις εξαγωγές. Η Κωνσταντινούπολη είναι πιο κοντά από ότι η Θεσσαλονίκη και το Βουκουρέστι πιο κοντά από την Αθήνα. Έχει μια αγορά δίπλα της άνω των 70 εκατομμυρίων στα ανατολικά της και άνω των 30 εκατομμυρίων στα βόρεια (Βουλγαρία+Ρουμανία).

Θα περίμενε επομένως κάποιος η συζήτηση να είναι για το πως θα εκμεταλλευτεί η Θράκη αυτό το πλεονέκτημα και να υπάρχει γκρίνια για το ότι ήδη καθυστερήσαμε πολύ. Αντ’ αυτού βλέπουμε τους φορείς να ζητούν επιδότηση των μεταφορικών διότι «είμαστε μακριά από την Αθήνα» και η Κυβέρνηση προεκλογικά να ενδίδει και να εξαγγέλλει «μεταφορικό ισοδύναμο».

Συνεχίζεται έτσι μια λογική που κυριάρχησε στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ότι η επιχειρηματικότητα στη Θράκη θα αναπτύσσεται σε κατάσταση «θερμοκηπίου» με κάποιες κρατικές επιδοτήσεις κάθε τόσο. Λογική που επικράτησε τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στις Κυβερνήσεις και που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αδιέξοδα και για τη Θράκη αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Δείτε ποιες λίγες επιχειρήσεις απέμειναν στη Θράκη μετά τη δεκαετία της κρίσης. Αυτές που στηρίχτηκαν στην ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές.

ΥΓ: Θεωρώ ότι αυτά που γίνονται στη Θράκη σε βασικούς για τη χώρα τομείς (ενέργεια, λιμάνι Αλεξανδρούπολης+κάθετος σιδηροδρομικός άξονας, υποδομές γενικότερα) είναι πράγματι έργα που αναβαθμίζουν καθοριστικά την «αξία» της Θράκης. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας όμως έχουν να γίνουν ακόμη πολλά. Και αυτό πρωτίστως είναι υπόθεση δική μας, της τοπικής κοινωνίας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Σταμάτη Κουρούδη, Προέδρου Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, 18/1/2023}