Επανασυστήνεται η Επιτροπή για τα καπνά της Ροδόπης

Η εξαγγελία ΥΠΑΑΤ και η αγωνία Ιλχάν Αχμέτ για την επιβίωση των παραγωγών

Από το 2018 έχουν να δουν αποζημιώσεις οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, οπόταν τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε η καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκ. ευρώ στους Θρακιώτες παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά», από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη. Ωστόσο, οι αποζημιώσεις ήταν μόλις 100 ευρώ ανά στρέμμα για Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα και μόνο στις περιπτώσεις βεβαιωμένης ζημιάς άνω του 55%.

Συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της καπνοπαραγωγής προκλήθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανός να δίνει είδηση, ότι «επανασυστήνεται η Επιτροπή για τα καπνά της Ροδόπης».

«Γιατί το κάνετε αυτό στους καπνοπαραγωγούς» ρωτά ο Ι. Αχμέτ

Ευθέως στον ΥΠΑΑΤ απευθύνθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «έχετε βούληση; Γιατί το κάνετε αυτό στους καπνοπαραγωγούς του μπασμά; Γιατί αυτές οι παλινωδίες; Γιατί τρία χρόνια τώρα ταλαιπωρείτε αυτούς τους ανθρώπους; Δεν είναι υπαρκτό ότι είχαν 18εκ. ευρώ ζημιές; Και μετά μιλάμε για Διακομματική Επιτροπή… συστήσαμε μία Διακομματική για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα κι έτσι θα τον στηρίξετε; Στερώντας αυτό που δικαιούνται από τους καπνοπαραγωγούς; Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ή κάτι παραπάνω. Ζητάμε τη ζημιά μας, την οποία δεν πήραμε το 2018 κι εξακολουθούμε λόγω πανδημίας να την κάνουμε».

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως τα χρήματα δεν επαρκούν για την εξασφάλιση των βιοτικών αναγκών των παραγωγών. «Είστε ένας αξιόλογος άνθρωπος, σας σέβομαι κι είστε από μία περιοχή στην οποία καλλιεργούνται καπνά. Ξέρετε τι σημαίνει καπνός. Δέκα στρέμματα καλλιεργούν οι άνθρωποι, δηλαδή βγάζουν 10.000 ευρώ τον χρόνο. Όταν έχουν χάσει το 80% του εισοδήματός τους, μπορούν να ζήσουν με 2.000 ευρώ;», δήλωσε και ζήτησε επαρκείς αποζημιώσεις.

Σπ. Λιβανός: «Είμαστε μαζί με τους καπνοπαραγωγούς»

«Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει απλώσει ένα συνεκτικό σχέδιο αξίας 24,5 δις € το 2020 και 11,5 δις € για το 2021 μέχρι τώρα», είπε προλογικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού «δεν θα αφήσουμε κανέναν Έλληνα χωρίς την αναγκαία στήριξη».

Συγκεκριμένα ως προς τα καπνά, ο υπουργός έκανε λόγο για «προσωπική γνώση» επί του θέματος, προτάσσοντας την καταγωγή του από την Αιτωλοακαρνανία. «Είμαστε μαζί λοιπόν με τους καπνοπαραγωγούς, στη Ροδόπη, στο Αγρίνιο, στη Κεντρική Μακεδονία, σε κάθε περιοχή όπου φύεται ο καπνός. Το Υπουργείο, δε, έχει διαχρονικά στηρίξει τη καλλιέργεια καπνών “Μπασμά”».

Ο κος Λιβανός υπενθύμισε ότι το 2018 δόθηκαν de minimis ύψους 8,2 εκ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Θράκης-Καβάλας, εκ των οποίων σχεδόν 5,5 εκ. €  δόθηκαν στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον ίδιο. Το 2019 δόθηκαν de minimis ύψους 2,3 εκ. € σε καλλιεργητές στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Τέλος, ο υπουργός εξήγγειλε πως έχει δώσει εντολή «για την επανασύσταση της Επιτροπής για τα καπνά της Ροδόπης, ώστε να συντάξει και να παραδώσει το πόρισμα της, για την επίδραση των αλλαγών της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες καπνών της Ροδόπης».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 31/3/2021}