Η Γενική Πρόξενος της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε το Δέλτα του Έβρου

Την όμορφη και χαρισματική περιοχή Δέλτα του Έβρου επισκέφτηκε στις 7 Μαΐου 2021, η Γενική Πρόξενος της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, κ.Elisabeth K. Lee.

Συνοδευόμενη από τον κ.Νικόλαο Γκότση, μέλος της πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ αλλά και Δημοτικός Σύμβουλος στις Φέρες, ξεναγήθηκε και στο Κέντρο πληροφόρησης από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Π.Π Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης κ.Αθανασιάδη Ανδρέα και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο πανέμορφο Δέλτα του Έβρου.

Λίγα λόγια για το Δέλτα του Έβρου:

Ο χώρος του Δέλτα με τα πολλά σκέλη του ποταμού, τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες και τις νησίδες που δημιουργούνται και την άφθονη βλάστηση, είναι ένας από τους λίγους υγρότοπους της πατρίδας μας, που διασώθηκε και έχει μεγάλη αξία. Με τη μεγάλη του βλάστηση, δεσμεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αποθηκεύει ή απελευθερώνει θερμότητα, ρυθμίζοντας έτσι το μικροκλίμα της περιοχής. Προστατεύει τα εδάφη και τα νερά, σε μέρη που υπάρχει μεγάλη διάβρωση, συντηρεί σημαντική φυσική βλάστηση σε εδάφη που από τη φύση τους δεν προσφέρονταν για καλλιέργεια και χάρη στην υγρασία που έχει, ευνοεί την ύπαρξη και διατήρηση μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας.

Σε 350 ανέρχονται τα φυτικά είδη, που διαμορφώνουν τη φυτική βλάστηση του Δέλτα του Έβρου. Από κοντά και ο ζωικός κόσμος, βρίσκει εδώ, ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση και τον πολλαπλασιασμό του. Τα ψάρια, εναποθέτουν τα αυγά τους στα ζεστά νερά, όπου διαβιώνουν καρκινοειδή, μαλάκια, σκουλήκια, σαλαμάντρες και βατράχια. ‘Oλα αυτά μαζί με τα εκατομμύρια των κουνουπιών που πολλαπλασιάζονται στα βαλτόνερα, δίνουν άφθονη τροφή στα ερπετά, στα αμφίβια, στα μικρά πουλιά και τα μεγαλύτερα βρίσκουν εύκολα θηράματα για τη διατροφή τους.

Γενικά στο Δέλτα Έβρου, έχουν επισημανθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη από αμφίβια, 21 είδη από ερπετά και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών (βίδρες, αγριόγατες, κουνάβια, νυφίτσες ασβοί, σκαντζόχοιροι, λαγόγυροι, σκίουροι, νυχτερίδες κ.ά.), ενώ ένας τεράστιος αριθμός πουλιών, χρησιμοποιεί το Δέλτα, είτε για μόνιμη διαμονή, είτε για καταφύγιο τους χειμερινούς μήνες, είτε για χώρο ανάπαυσης κατά τη μετακίνησή τους από τη Βόρεια Ευρώπη στην Αφρική. 310 ειδών, έχουν καταγραφεί στο Δέλτα, που αντιπροσωπεύουν το 74% των 420 είδη πουλιών που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, καθιστούν το Δέλτα του Έβρου, έναν εξαιρετικής σημασίας βιότοπο. Η σημασία του αυτή αυξάνεται, αν συνδυαστεί με την γειτνίασή του με τον άλλο κοντινό βιότοπο, το δάσος της Δαδιάς και τα γειτονικά βουνά, απ’ όπου πολλά αρπακτικά όπως θαλασσαετοί, φιδαετοί, χρυσαετοί και κραυγαετοί, έρχονται εδώ για να βρουν την τροφή τους. Ιδιαίτερα τα ζεύγη των μαυροπελαργών της περιοχής, από τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Ελλάδα και φωλιάζουν στους γύρω λόφους, επισκέπτονται καθημερινά σχεδόν τον υγρότοπο του Δέλτα, που εξασφαλίζει την τροφή τους.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 9/5/2021}