Επιβραβεύτηκαν και πάλι όσοι επέλεξαν την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού

Οι τιμές που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια το 2023/24

Συνολικά η μέση τιμή για το Cotton+ ήταν 59,7 + 5,98 + 1,8 = 67,48 λεπτά ανά κιλό

Τώρα που τιμολογήθηκαν όλες οι ποσότητες που έκλεισαν την τιμή ως τις 15 Φεβρουαρίου τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έχουν ακριβή εικόνα για το πως διαμορφώθηκαν οι τιμές του συσπόρου τη χρονιά 2023/24 στην επιχείρηση.

Η μέση τιμή όλων των ποσοτήτων που παρέλαβαν ήταν 59,7 λεπτά το κιλό. Στον υπολογισμό της παραπάνω μέσης τιμής δεν περιλαμβάνονται οι ποσότητες που οι παραγωγοί κράτησαν ανοικτές ως τις 10 Απριλίου, ούτε αυτές των παραγωγών που εκκόκκισαν για λογαριασμό τους.

Πριμ χαμηλής Υγρασίας
Εδώ και χρόνια τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια επιβραβεύουν τιμολογιακά τις παρτίδες που έχουν χαμηλή υγρασία. Φέτος, βοήθησε και ο καιρός και έτσι σε συνδυασμό με την προσπάθεια των παραγωγών προσκομίστηκαν βαμβάκια με ιδιαίτερα χαμηλή υγρασία. Το 85,1% του βαμβακιού που παραλήφθηκε από την εταιρία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποιοτικού βαμβακιού Cotton+ και άρα μετρήθηκε η υγρασία. Από αυτό το 96,7% είχε υγρασία κάτω από 13,5% και έτσι έλαβε ειδικό πριμ στην τιμή γι’ αυτό. Το πριμ ανάλογα με την υγρασία κυμαίνονταν από 0,7 ως 7 λεπτά το κιλό.
Η μέση τιμή πριμοδότησης χαμηλής υγρασίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενη και έφτασε τα 5,98 λεπτά ανά κιλό συσπόρου.

Πριμοδότηση ποικιλιών
Ως γνωστόν το πρόγραμμα Cotton+ προβλέπει τη στρεμματική επιδότηση συγκεκριμένων ποικιλιών. Ανάγοντας τα χρήματα που έδωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια σε αυτές ανά κιλό των ποσοτήτων που ήταν στο Cotton+, έχουμε ως μέση τιμή επιδότησης ποικιλιών για όλο του Cotton+ 1,8 λεπτά ανά κιλό συσπόρου βαμβακιού.

Συνολική μέση τιμή
Συνολικά η μέση τιμή για το Cotton+ ήταν 59,7 + 5,98 + 1,8 = 67,48 λεπτά ανά κιλό. Πέραν αυτών υπήρχαν και άλλες επιδοτήσεις, όπως πχ. για την πιστοποίηση AGRO κλπ.
«Παρόλο που τιμές φέτος δεν ήταν αυτές που όλοι θέλαμε και περιμέναμε, πιστεύουμε πως επιβραβεύτηκαν αυτοί που επέλεξαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Cotton+ της επιχείρησης μας. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τι θα ισχύσει για το 2024/25» σημείωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

πηγή: https://xronos.gr/ 6/3/2024