Επαγγέλματα, γεύσεις και παραδόσεις από τα παλιά

Στην εκδήλωση ανάδειξης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της γαστρονομίας της περιοχής, πρωτοστατούν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών «Άγιος Παντελεήμων» – Με αφορμή την γιορτή ξεκίνησε προσπάθεια συλλογής χρημάτων για την αγορά ενός απινιδωτή για τους κατοίκους του χωριού

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Γιορτή Φθινοπώρου ήρθε να μας θυμίσει επαγγέλματα από τα παλιά, γεύσεις και παρασκευές που πλέον διατηρούνται μόνο χάρη σε ηλικιωμένες γυναίκες. Σε αυτήν την εκδήλωση ανάδειξης των προϊόντων του τοπικού πρωτογενούς τομέα αλλά και της γαστρονομίας της περιοχής, τον πρώτο λόγο είχαν τα μέλη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου Κομοτηνής «Άγιος Παντελεήμων». Πιστά στην διοργάνωση της γιορτής κάθε Οκτώβριο, έχουν καταφέρει να προσελκύουν σε αυτήν κόσμο όχι μόνο από το χωριό, αλλά και από γειτονικούς οικισμούς και την πόλη. Χαρούμενη για την εξέλιξη αυτή και το γεγονός ότι με το πέρασμα των ετών η γιορτή έγινε ευρύτερα γνωστή, εμφανίστηκε η πρόεδρος του συλλόγου Σούλα Γιαννακάκη.

Η έκθεση προϊόντων και παραδόσεων στήθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 21 Οκτωβρίου στον χώρο του δημοτικού σχολείου και έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίζουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που καλλιεργούνταν στο παρελθόν στο Μικρό Κρανοβούνιο. Παράδειγμα το σουσάμι που πλέον δεν καλλιεργείται στην περιοχή, όπως μας πληροφόρησε η κα Γιαννακάκη. Επίσης τα ζυμαρικά που δεν γίνονται πλέον στο χέρι, αλλά και το αμπέλι. Σήμερα στον οικισμό διατηρούνται οι καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού και καλαμποκιού.

Οι επισκέπτες έμαθαν για τα “νυχτέρια” γνωστά μέχρι και σήμερα, που μπορεί να έχουν αλλάξει χαρακτήρα αλλά παραμένουν ζωντανά στα χωριά της Ροδόπης. Οι γυναίκες έβγαλαν από τις ντουλάπες παραδοσιακές ενδυμασίες και έντυσαν την έκθεση, διαμορφώνοντας ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. Παράλληλα ετοίμασαν εδέσματα βασισμένα στα προϊόντα του τόπου τους. Στην έκθεση οι επισκέπτες είδαν και γεύτηκαν προϊόντα ζωικής προέλευσης, πίτες και κουλουράκια με σουσάμι, κολοκυθόπιτα, είδη με αραβόσιτο, προϊόντα της ελιάς, πετιμέζι, σταφίδες και παρασκευές με βάση τους προϊόντα του αμπελιού, σιμιγδάλι, φακές, φασόλια, ρεβύθια και άλλα.

Φέτος με αφορμή την γιορτή του πολιτιστικού συλλόγου του Μικρού Κρανοβουνίου, ξεκίνησε μία προσπάθεια συλλογής χρημάτων για την αγορά ενός απινιδωτή που είναι χρήσιμος για τους κατοίκους του χωριού. “Το χωριό αποτελείται από υπερήλικες και θα ήταν πολύ χρήσιμος ο απινιδωτής, έχουμε βάλει έναν κουμπαρά και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον την προσπάθεια”, ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου.

Την 7η Γιορτή Φθινοπώρου με τα τοπικά προϊόντα, ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων,  ο επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής και πρόεδρος ΚΕΜΕΑ Γιάννης Γκαράνης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της Γευσιγνωσία ΑΕ Θέμης Τζενετίδης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πολιτευτής Βούλα Ελευθεριάδου και άλλοι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 23/10/2018}