Στα 184 εκατ. ευρώ η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

Στη διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της νέας ΚΑΠ για το ελληνικό βαμβάκι, μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», που καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της ΕΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι κατέχει εμβληματική θέση στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, στην οποία, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.

Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο (καν. 2021/2115) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2023) για την καλλιέργεια βαμβακιού χορηγείται ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση.

Το ποσό της εν λόγω ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκατ. ευρώ, ο οποίος ισχύει από το έτος 2021, σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 2020/2220, ο οποίος θέσπιζε μεταβατικές διατάξεις για τα έτη 2021 και 2022.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πάγιος στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας, η στήριξη της ΔΟΒ καθώς και ολόκληρου του τομέα και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί από το έτος 2016, ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από την παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού (βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα κλπ.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι προοπτικές του βαμβακιού είναι μεγάλες και πως η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει, όπου πρέπει και όσο μπορεί, το εμβληματικό αυτό προϊόν, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς η ανάγκη της αγοράς για πιο φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα ήδη περιορίζει την χρήση της πλαστικής ίνας οπότε έτσι δημιουργείται νέο πεδίο για το βαμβάκι.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 15/2/2023}