Με 100 ευρώ ανά στρέμμα ενισχύονται οι πληγέντες παραγωγοί του Ν. Ξάνθης

Αλ. Κοντός: «Καλοδεχούμενα»…

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με βουλευτές και εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, των συνεταιρισμών και ομάδων καπνοπαραγωγών.

Επιλέξιμοι είναι οι καλλιεργητές της ποικιλίας «Μπασμά» και τα ποσά που θα δοθούν είναι:

100 ευρώ ανά στρέμμα για Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, με ποσοστό ζημιάς άνω του 55%, 65 ευρώ ανά στρέμμα για Δράμα και Σέρρες, με ποσοστό ζημιάς άνω του 35%.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 8,2 εκατ. ευρώ. Δεσμεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω προσβολής των φυτειών καπνού από συνδυασμό παθογόνων αιτιών, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ: «ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΑ»…

Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα και από τον ΣΑΣΟΕΕ δια του προέδρου του Αλ. Κοντού.

Μετά την χθεσινή εξέλιξη, ο πρ. ΥΠΑΑΤ μιλώντας στην «Θ» εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως: «Είναι καλοδεχούμενα αυτά τα χρήματα, αν και θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, ώστε να καλύψουν τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν φέτος οι καπνοπαραγωγοί μας. Πρέπει να σας πω, ότι ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά για το προϊόν που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Περιφέρεια… Θεωρώ ότι και οι δικές μας παρεμβάσεις έφεραν αποτέλεσμα και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό»…

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 12/12/2018}