Κυνηγοί ενημερώθηκαν για τον αγριόχοιρο και την αφρικανική πανώλη

Με εξειδικευμένους ομιλητές 

Κυνηγοί από όλη τη Ροδόπη είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον αγριόχοιρο και την αφρικανική πανώλη, που εάν προσβάλλει ζώα που βρίσκονται εντός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δυστυχώς γίνεται θανάτωση όλων των ζώων.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στη στέγη του Συλλόγου, με θέμα: «Αγριόχοιρος, ένα πολύτιμο θήραμα». Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από εξειδικευμένους ανθρώπους. Ειδικότερα μίλησαν οι:

  • -Νίκος Φωτεινιάς προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα: «Μέτρα προστασίας, βιοασφάλεια και χειρισμός των θηραμάτων. Η περίπτωση του αγριόχοιρου».
  • -Περικλής Μπίρτσας καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας του τμήματος Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Επιστημονικής Τεκμηρίωσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης με θέμα: «H διαχείριση του αγριόχοιρου στην σκιά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων»
  • -Θεοφάνης Καραμπατζάκης δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης με θέμα: «Ασφάλεια του κυνηγού στο κυνήγι του αγριόχοιρου».

Τα μέτρα των κυνηγών

Ο κος Φωτεινιάς όπως ενημέρωσε ο κυνηγός πρέπει να λαμβάνει κάποια συγκεκριμένα μέτρα για να προστατέψει το περιβάλλον στο κυνήγι του αγριόχοιρου, ώστε να μην υπάρχει διασπορά της αφρικανικής πανώλης. «Μπορεί και να υπάρχει το νόσημα στα βουνά μας, ωστόσο καλό είναι να μην έρθει σε επαφή με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις γιατί τότε γίνεται καθολική θανάτωση της εκτροφής. Δεν υπάρχει μέτρο εμβολιασμού και θεραπείας» εξήγησε ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για νόσημα που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ, σύμφωνα με τον κο Φωτεινιά δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα αφρικανικής πανώλης, όμως έχουν εμφανιστεί στη γειτονική Βουλγαρία και στην πόλη των Σερρών που βρίσκεται κοντά στην ΑΜΘ.

Ερωτηθείς σχετικά για το εάν υπάρχουν σημάδια σε αγριόχοιρο που έχει προσβληθεί από αφρικανική πανώλη και μπορεί να αναγνωρίσει ένας κυνηγός, σημείωσε ότι «θα διαπιστώσουν μια αστάθεια στο ζώο, καθώς δεν θα μπορεί να τρέξει, δεν θα μπορεί να κινηθεί. Επίσης υπάρχει χρωματισμός στο δέρμα, αλλά λόγω του τριχώματος δεν φαίνεται. Όταν το ζώο ανοιχθεί θα διαπιστώσουν έντονη αιμορραγία στα πνευμόνια ή και στο πεπτικό σύστημα, που δεν προέρχεται από τα σκάγια».

Ο κος Μπίρτσας δήλωσε ότι η αφρικανική πανώλη έχει εμφανιστεί στη χώρα μας και σε μονάδες εκτροφής και σε άγρια ζώα και πρόσθεσε «εμείς από την πλευρά μας έχουμε το νομικό εργαλείο με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και σε συνεργασία με Υπουργεία έχουμε φτιάξει το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθούμε για να διαχειριστούμε τον πληθυσμό (των αγριόχοιρων)».

Έμφαση στην ενημέρωση

Στη σύντομη τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Παναγιώτης Χαλβατζής, αφού ευχαρίστησε τους κυνηγούς που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ημερίδα, τους εισηγητές αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης καθώς και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την άψογη συνεργασία που έχουν, τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των κυνηγών και ότι αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά εκπαιδευτικών ημερίδων που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Τέλος δήλωσε ότι οι κυνηγοί της Ροδόπης είναι έτοιμοι να συνδράμουν, όπως έχουν κάνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την τοπική κοινωνία στα θέματα προστασίας και ανάπτυξης του φυσικού περιβάλλοντος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 31/5/2023. (Φωτό: Από αριστερά προς τα δεξιά:Περικλής Μπίρτσας, Νίκος Φωτεινιάς, Θεοφάνης Καραμπατζάκης και Παναγιώτης Χαλβατζής)}