Έπεσαν οι υπογραφές για ενεργειακή αναβάθμιση της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή

Αντιπρύτανης ΔΠΘ Φ. Μάρης: «Σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι χαρούμενο»

Ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης υπέγραψε χθες η πρυτανική αρχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο λόγος για την ενεργειακή αναβάθμιση της Παλιάς Νομικής, έργο αξίας 2,1εκ€ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του 12 μήνες. Ο αρχικός προϋπολογισμός δημοπράτησης ήταν στα 3,05εκ€, ωστόσο μετά τον διαγωνισμό επετεύχθη έκπτωση σχεδόν 1εκ€.

«Σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι χαρούμενο, γιατί υπογράψαμε τη σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος Παλιάς Νομικής» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπρύτανης Οικονομικών ΔΠΘ Φώτης Μάρης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

«Είναι ένα σημαντικότατο έργο, μία υποδομή που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση του Πανεπιστημίου στην περιοχή, μιας που εκεί εδώ και πενήντα χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί το Πανεπιστήμιο. Οι Κομοτηναίοι θα χαρούν βλέποντας αυτό το ενεργειακό συγκρότημα να αναβαθμίζεται σημαντικά» πρόσθεσε ο αντιπρύτανης και στο μεσοδιάστημα ζήτησε από φοιτητές και πολίτες να δείξουν «λίγη υπομονή» αφού το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου τον Σεπτέμβριο, ενημέρωσε.

Το έργο κι ο στόχος κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου

Μέσω του έργου το κτιριακό συγκρότημα θα χρησιμοποιεί τη λιγότερη δυνατή ενέργεια, άρα κατ’ αυτό τον τρόπο θα γίνεται εξοικονόμηση πόρων.

Αναλυτικά το έργο έχει ως εξής: Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης σε οικόπεδο εμβαδού 29592,26 τ.μ., όπου σε δύο κτίρια στεγάζονται αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και το κεντρικό αμφιθέατρο. Προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν στην εξωτερική θερμομόνωση, στην αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, στον καθαρισμό και μόνωση δωμάτων, στην αντικατάσταση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, την αντικατάσταση λέβητα και στην εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων.

Προηγουμένως, το ΔΠΘ είχε προμηθευτεί δύο αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην κατεύθυνση μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρύτανης «θα διεκδικήσουμε άμεσα τη χρηματοδότηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πανεπιστημιούπολη, για να παράγει το υπόλοιπο της ενέργειας».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 7/9/2022}