«Φούλαραν» τα ραντεβού ηλικιωμένων για το εμβόλιο στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρο Τσαπέκο

Αυξάνεται καθημερινά η εμβολιαστική κάλυψη στο νομό Ροδόπης, που πλέον τείνει να φτάσει στον πανελλαδικό μέσο όρο, ωστόσο ανά την Επικράτεια οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στο Σαββατοκύριακο η Ελλάδα «πανηγύρισε» την συμπλήρωση 500.000 εμβολιασμών (πρώτων και δεύτερων δόσεων), ενώ κράτη όπως το Ισραήλ σχεδόν έχουν καλύψει εμβολιαστικά όλο τον πληθυσμό τους. Η Ελλάδα πάντως δεν είναι ουραγός στα εμβόλια στην ΕΕ, καθώς στους πίνακες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Στη Ροδόπη, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, καθώς πραγματοποιούνται πλέον σχεδόν 200 εμβόλια ημερησίως, με τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα σε λειτουργία (Για εμβόλια Pfizer και Moderna τρία εμβολιαστικά κέντρα: Νοσοκομείο Κομοτηνής, ΚΥ Κομοτηνής, ΚΥ Σαπών. Για εμβόλια AstraZeneca ένα: ΚΥ Ιάσμου). Συνολικά, σε επίπεδο νομού έχουν πραγματοποιηθεί 2.865 εμβολιασμοί (με την ΠΕ Ροδόπης να παραμένει ουραγός σε επίπεδο ΠΑΜΘ αλλά με αρκετά καλύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες). Τουλάχιστον μία δόση έχουν κάνει 2.104 συμπολίτες μας (με την εμβολιαστική κάλυψη στο 2% περίπου επί του συνολικού πληθυσμού), ενώ πλήρως έχουν εμβολιαστεί 761 συμπολίτες μας.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν, ανάλογα με τη ροή εμβολίων πού λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα», δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανησυχία του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Φούλαραν τα ραντεβού εμβολιασμού ηλικιωμένων σε Κομοτηνή και Σάπες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κι αντιπρόεδρο του Πανελλαδικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Αλέξανδρο Τσαπέκο. «Δεν υπάρχουν ραντεβού για το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής ή το Κέντρο Υγείας Σαπών», δήλωσε, ενώ σημείωσε επικουρικά πως «δεν υπάρχει ενημέρωση» των φαρμακοποιών για το πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Τσαπέκο γεμάτες είναι οι προσεχείς ημερομηνίες ραντεβού και στο Νοσοκομείο Ξάνθης και το ΚΥ Ξάνθης, ενώ ακόμη κλείνονται ραντεβού στο ΚΥ Εχίνου.

Ραντεβού κλείνονται μόνο για το ΚΥ Ιάσμου, το οποίο λειτουργεί ως αποκλειστικό εμβολιαστικό κέντρο του νομού μόνο για τις ηλικίες 60-64 μέχρι στιγμής, για το εμβόλιο AstraZeneca.

ΚΥ Ιάσμου: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί

Από το πρωί της Δευτέρας 15/02 ξεκίνησαν τα εμβόλια AstraZeneca στο μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο γι’ αυτά στη Ροδόπη, Κέντρο Υγείας Ιάσμου. Αφορούν αρχικά την ηλικιακή ομάδα 60-64. Οι μεγαλύτερες ηλικίες εμβολιάζονται ή θα εμβολιαστούν μελλοντικά με τα εγκεκριμένα γι’ αυτές εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥ Ιάσμου, η διαδικασία γίνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας κι ο εμβολιασθείς χρειάζεται να έχει μαζί του τα εξής δικαιολογητικά: 1) αποδεικτικό ραντεβού (κινητό τηλέφωνο ή σε τυπωμένο χαρτί), 2) Αστυνομική ταυτότητα, 3) Αριθμό ΑΜΚΑ. Τα ραντεβού «κλείνονται» μέσω Φαρμακείων ή ΚΕΠ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 16/2/2021}