Έρχεται κορωνο-ενίσχυση για τους Θρακιώτες καπνοπαραγωγούς

Πάντως, οι δυσκολίες του επαγγέλματος μείωσαν και φέτος τους καλλιεργητές

Με πρωτοβουλία της «Καπνικής» την Δευτέρα 12/07 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό με θέμα την αποζημίωση εσοδείας 2020 για την πανδημία του COVID – 19.

Οι καπνοπαραγωγοί που εκπροσώπησαν την χώρα μας ήταν από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Καπνικής» και συγκεκριμένα από τις περιοχές Κομοτηνής, Σερρών, Πιερίας, Λαγκαδά και Καρδίτσας. «Ο υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες να αποζημιωθεί ο καπνός λόγω της πανδημίας κι ότι έχει καταθέσει φάκελο στο Υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία, χωρίς να γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των καπνοπαραγωγών», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Οι αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον κο Εσάτ, είναι περί των 90 με 100 ευρώ ανά στρέμμα κι αφορούν αμιγώς τις επιπτώσεις της πανδημίας στις καλλιέργειες, κι όχι τα χρωστούμενα από τις φυσικές καταστροφές του 2018.

Κάθε χρόνο και λιγότεροι

Παρά τη μικρή αυτή ενίσχυση, οι δυσκολίες του επαγγέλματος κι η έλλειψη στήριξης, μειώνουν κάθε χρόνο τους καπνοπαραγωγούς ανά την Ελλάδα, έτσι και στη Θράκη. ‘

Σύμφωνα με τον Εσάτ Χουσεΐν οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης ήταν πέρσι 5.500, ενώ φέτος υπολογίζει πως περίπου 5.000 έχουν απομείνει, «γιατί δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους».

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, εάν τα καπνά δεν λάβουν συνδεδεμένη κατά το πρότυπο του βάμβακος, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα για την επιβίωση του κλάδου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 17/7/2021}