Η ελονοσία φέρνει στον Έβρο το ΚΕΕΛΠΝΟ για ενημερώσεις

Με δύο κρούσματα ελονοσίας εμφανισθέντα σε διάστημα λίγων ημερών, ο Έβρος πλέον βρίσκεται «στο κόκκινο» και η κατάσταση έχει θορυβήσει σημαντικά τις υγειονομικές αρχές προεξάρχοντος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τη νόσο έχουν προσβληθεί μία γυναίκα 50 ετών από τον Πόρο Φερών και ένας 27χρονος άνδρας – κάτοικος Αλεξανδρούπολης, αλλά εργαζόμενος στο Τυχερό αφού είναι συνοριοφύλακες. Και τα δύο περιστατικά εξελίσσονται ομαλά και η κατάσταση της υγείας αμφότερων των ασθενών βελτιώνεται σταδιακά.

Η ελονοσία μεταδίδεται αποκλειστικά από τσίμπημα κουνουπιού (το οποίο πρωτύτερα έχει τσιμπήσει μολυσμένο άτομο) ή απο μετάγγιση αίματος, συνεπώς το πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε υπηρεσίες όπως η Συνοριοφυλακή. Κι αυτό γιατί, όπως λέει στο «R» ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς «οι συνοριοφύλακες εργάζονται δίπλα στο ποτάμι, δηλαδή σε σημεία που ενδημούν τα κουνούπια».

Ως εκ τούτου στους χώρους εργασίας των Συνοριοφυλάκων ανά τον Έβρο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις απαραίτητες ενημερώσεις, όμως και πάλι υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις υγειονομικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι παράτυποι μετανάστες.

«Θέλουμε οι παράτυποι μετανάστες να εξετάζονται αμέσως μόλις συλλαμβάνονται και να σχηματίζεται το υγειονομικό τους προφίλ, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό» λέει ο κος Γιαλαμάς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι γιατροί σε όλα τα κέντρα κράτησης κι αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη προέκταση του γενικότερου προβλήματος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 4/9/2018}