Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Θέματα παγκοσμίου ενεργειακού και οικονομικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο (American-Hellenic Chamber of Commerce) που διοργάνωσε το διεθνές συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, με απολογιστική του ανακοίνωση επεσήμανε ότι συζητήθηκαν θέματα παγκοσμίου οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος στην περιοχή που αναμένεται να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Μάλιστα ετοίμασε και ένα βίντεο (δείτε το εδώ) με όσους μίλησαν και στην ανακοίνωσή του επεσήμανε: «Στις 7/9/2017 στην Αλεξανδρούπολη διεξήχθη το 1ο Oil & Gas Forum με θέμα: «Greece: A Prospective Key Energy Player in South East Europe», που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας.

Στο Forum συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα συνοδευόμενος από στελέχη της αμερικανικής Πρεσβείας, οι Πρέσβεις Βουλγαρίας και Σερβίας, ενώ σε κορυφαίο επίπεδο εκπροσωπήθηκαν και οι: Gastrade, Ελληνικά Πετρέλαια, Trans Adriatic Pipeline, GasLog, ΔΕΠΑ, Tellurian, Εταιρία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων, ΕΚΟ, Copelouzos Group, Energean Oil & Gas, TOTAL, EXXON MOBIL, Snam, MAN, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.

Επίσης συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Περιφερειάρχης Αν. Μακ. & Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης. Παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Γκοτσίδης, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Χατζημιχαήλ, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου Σταύρος Σταυράκογλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, στελέχη της Περιφέρειας, του Δήμου, του ΟΛΑ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων βιομηχανιών και επιχειρήσεων.

Στο forum, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κοσμογονικό γεγονός, συζητήθηκαν θέματα όπως: οι προοπτικές της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής με την εξέλιξή της σε διεθνή ενεργειακό κόμβο με τη δημιουργία του TAP (Trans Adriatic Pipeline), του IGB (Interconector Greece-Boulgaria) και του σταθμού LNG (Liquid Natural Gas), η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάζ, ζητήματα σχετικά με το λιμάνι και το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η κατανομή των θαλασσίων οικοπέδων και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, γενικότερα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις διακρατικές ενεργειακές συνεργασίες και συμφωνίες κ.α.

Η διοργάνωση, η οποία πέραν των ουσιαστικών τοποθετήσεων χαρακτηρίσθηκε και από ισχυρό συμβολισμό, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και άφησε υποσχέσεις για καθοριστικές εξελίξεις στην περιοχή μας στο άμεσο μέλλον.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.evros-news.gr  , 12/9/2017}