Πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων και στη Ροδόπη

Αισχροκέρδεια καταγγέλλει ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χρ. Κουκάκης, ζητάει άμεση κυβερνητική παρέμβαση γιατί «το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό»

Άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν πάρα πολλά φάρμακα και στην πόλη μας, με αποτέλεσμα την εύλογη αγανάκτηση συμπολιτών μας, οι οποίοι σπεύδουν ακόμη και με συνταγές μετά το Νοσοκομείο ή την επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους, αλλά δέχονται την απάντηση πως βρίσκονται σε έλλειψη.

Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν μία σειρά από προβλήματα υγείας, η έλλειψη των οποίων προβληματίζει έντονα τους ασθενείς, αλλά και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εκφράζουν αγωνία για το εάν η κατάσταση θα χειροτερέψει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πανελλαδικά η λίστα φαρμάκων σε έλλειψη ξεπερνά τους 400 κωδικούς, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων εξ αυτών των φαρμάκων 98 βρίσκονται πλέον σε μακροχρόνια έλλειψη από την αγορά. Συγχρόνως όμως παρατηρείται το παράδοξο μερικά από τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη… να παρασκευάζονται στη χώρα μας!

Στην αναμονή οι ασθενείς, δεν δρα η κυβέρνηση

Για μήνα ή και πολλούς μήνες αναμονής κατά περιπτώσεις, έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Χρήστος Κουκάκης μιλώντας για τις ελλείψεις. «Στα οκτώ χρόνια που εργάζομαι ως φαρμακοποιός είναι η χειρότερη κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να δώσει μερικά παραδείγματα ελλείψεων, στάθηκε στο γνωστό σε πολλούς δραστικό αναλγητικό Lonarid, ενώ πληροφόρησε πως υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα φάρμακα που βοηθούν τη γονιμοποίηση τα οποία λαμβάνονται σε συγκεκριμένες ημέρες του μήνα, άρα η μη λήψη του προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα ζευγάρια. Πανελλαδικά, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει στην Κομοτηνή, έχουν καταγγελθεί ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα καρκινοπαθών ή βαρέως καρδιοπαθών.

Σύμφωνα με τον κο Κουκάκη, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, για παράδειγμα με τον περιορισμό των εξαγωγών φαρμάκων προς το εξωτερικό. «Χρειάζεται δραστική κι άμεση πολιτική βούληση και απόφαση» ζήτησε και γνωστοποίησε πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει θέσει υπόψη του Υπουργείου Υγείας το πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναληφθεί η κατάλληλη κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του.

«Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να βρεθεί λύση. Οι ασθενείς εκνευρίζονται κι είναι πολύ λογικό» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΦΣΡ. Εξήγησε πως στην Ελλάδα παρατηρούνται παράνομες αλλά και νόμιμες εξαγωγές. Τόνισε όμως, όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά στη Νομοθεσία, πως οι φαρμακοβιομηχανίες οφείλουν πρώτα να εξασφαλίζουν την εγχώρια επάρκεια σε φάρμακα και μετά να προβαίνουν σε εξαγωγές. «Κοιτούν το κέρδος, όχι τον ασθενή ή τον φαρμακοποιό» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται μέριμνα κι άμεση δράση από την Πολιτεία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/9/2022}