Επαφές στην Αθήνα για τον σύλλογο ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών Θράκης

Διαθέτει 55 κτηνοτρόφους-μέλη από τους ν. Ροδόπης και Έβρου και «5.000 βοοειδή» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ν. Τζανίδη

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη στην Αθήνα είχαν ο πρόεδρος της ΔημΤΟ ΝΔ Μαρωνείας – Σαπών Δανιήλ Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου ελληνική κόκκινη φυλή βοοειδών Θράκης Νίκος Τζανίδης και ο υπεύθυνος κτηνίατρος του συλλόγου Σπύρος Τζανίδης.

Κατά τη συνάντηση επί τάπητος τέθηκαν θέματα αγροτικού και κτηνοτροφικού περιεχομένου. Ο Δανιήλ Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στην αποζημίωση των αμνοεριφίων που κατά την εμπορική περίοδο πουληθήκανε με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνεχεία μίλησε για το θέμα των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και της ΕΑΣ Νομού Ροδόπης που βρίσκεται σε εκκαθάριση και συγκεκριμένα για το πρόβλημα που υφίστανται οι πρόεδροι οι όποιοι είναι φορολογικά δεσμευμένοι στην εφορία.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Τζανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας αλλά και του συλλόγου και πιο συγκεκριμένα στη συνέχιση της δράσης 10,2,1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία» του υπομέτρου 10,2 μέτρο 10 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ώστε να επιτευχθεί η γεννητική βελτίωση της Ελληνικής κόκκινης φυλής. Κατόπιν συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τα βοοειδή κόκκινης φυλής κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης για την ενίσχυση αυτών καθώς και την βιολογική κτηνοτροφία.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κτηνίατρος του συλλόγου Σπύρος Τζανίδης όπου το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή του θεσμού του κτηνίατρου εκτροφής καθώς και η επάνδρωση με κτηνιάτρους των αγροτικών κτηνιατρείων του νομού Ροδόπης αλλά και του κτηνιατρικού εργαστηρίου Κομοτηνής. 

Η αντιπροσωπεία προσκάλεσε τον υπουργό να επισκεφτεί την περιοχή, προσφέροντάς του κι ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Ο σύλλογος ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών Θράκης

Για τον σύλλογο μίλησε στον «Χ» ο Νίκος Τζανίδης, πληροφορώντας ότι υπάρχουν 55 μέλη -η πλειοψηφία από τη Ροδόπη αλλά πλέον με μέλη και από τον Έβρο- με σύνολο «γύρω στα 5.000 βοοειδή με τα παράγωγά τους».

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 2006 με την προοπτική ανάδειξης της ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών Θράκης, για την οποία «θέλουμε να πάρουμε πιστοποίηση στα ζώα και στο κρέας επάνω». Σύμφωνα με τον κο Τζανίδη «γίνονται προτάσεις στο Υπουργείο» για να μπορέσει να υπάρξει σχετική πιστοποίηση, ώστε «να προωθήσουμε τα ζώα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό με ταυτότητα και πιστοποίηση». Αντίστοιχη πιστοποίηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε άλλη περιοχή, γι’ αυτό «θέλουμε να είμαστε οι πρωτοπόροι στην Ελλάδα».

Αυτό το διάστημα οι κτηνοτρόφοι του συλλόγου προσπαθούν να προωθήσουν τον σύλλογο, ώστε ο κόσμος «να προτιμάει μοσχάρι ελληνικής κόκκινης φυλής». Τα ζώα των κτηνοτρόφων βόσκουν ελεύθερα γι’ αυτό «παίρνουν φυσικές βιταμίνες» όπως λέει ο κος Τζανίδης, ενώ οι κτηνοτρόφοι τα ταΐζουν και αρωματικά φυτά (όπως ρίγανη ή θυμάρι), προκειμένου τα κρέατα να είναι πλούσια σε Ω3, ακόμη πιο νόστιμα και ποιοτικά.

«Υπάρχει ενδιαφέρον» από νέους κτηνοτρόφους και ήδη «έχουν αρχίσει να γίνονται και άλλοι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα με την κόκκινη φυλή», παρατηρεί ο πρόεδρος.

Θετικό το άνοιγμα του σφαγείου Σαπών – αναμονή για κτηνίατρο

Εν τω μεταξύ, στα των Σαπών, ο σύλλογος βλέπει με θετικό «μάτι» την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων Σαπών, γιατί κατ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος μετακίνησης από και προς τα σφαγεία Κομοτηνής.

Την ίδια ώρα όμως, οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Σαπών ταλαιπωρούνται ακόμη με μία άλλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τότε συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος κτηνίατρος στις Σάπες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. «Ζητάμε έναν κτηνίατρο να έρχεται μία με δύο φορές (στις Σάπες)», λέει ο κος Τζανίδης, σημειώνοντας ότι «έχουμε μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, γι’ αυτό έχουμε θέμα» και προσθέτοντας επίσης ότι «δεν προχωράει και ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 11/6/2020}