Έξι φωτιές σε 24 ώρες στην ΠΑΜΘ

Έξι πυρκαγιές, εκ των οποίων οι σοβαρότερες στη Ροδόπη, διαχειρίστηκαν επιτυχώς οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διάρκεια ενός 24ωρου. Ένα δύσκολο 24ωρο ήταν αυτό της Τρίτης 4 Ιουλίου για την Πυροσβεστική, που κλήθηκε να επιχειρήσει σε έξι διαφορετικά σημεία σε όλη την Περιφέρεια, μία ήμερα με δυνατούς ανέμους και ενώ είχε προηγηθεί έντονη ξηρασία από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών.

ΚΑΗΚΑΝ 30 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ

Το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίστηκε σε δασική πυρκαγιά της Νέας Σάντας Ροδόπης. Επί 16 ώρες ήταν ενεργό το μέτωπο της φωτιάς. Ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τρίτης και δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να κατασβεστεί η πυρκαγιά το πρωί της επομένης.

Τέσσερα αεροσκάφη, δύο Πετζετέλ από την Χρυσούπολη και δύο Καναντέρ από την Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν την Τρίτη ρίψεις νερού, έως και τη δύση του ηλίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβεστικοί υπάλληλοι και εθελοντές, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με τέσσερα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, με τη συνδρομή ενός γκρέιντερ Πολιτικής Προστασίας. Η πυρκαγιά, η οποία έκαψε 30 στρέμματα δασικής έκτασης, τέθηκε υπό έλεγχο χθες στις 11:40.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΧΡΟΥ

Στην Κοινότητα Κέχρου δεν έμειναν αμέτοχοι όταν τους ζητήθηκε η βοήθεια με τον πρόεδρο Αλή Χασεκί να κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις “δεν ανήκει σε εμάς η περιοχή, αλλά είμαστε κοντά και πήγαμε μαζί με τους 5 υπαλλήλους που έχουμε στην κοινότητα και με έναν φορτωτή και τους διευκολύναμε πάρα πολύ. Τους κάναμε διάνοιξη στο δρόμο, ανοίξαμε αλάνες για να μπορούν να γυρνούν τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να πηγαίνουν να παίρνουν νερό”.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Με το πρώτο φως της ημέρας, η εικόνα της πυρκαγιάς, όπως σκιαγραφήθηκε από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν αυτή της ύφεσης.

“Όλοι οι φορείς μηδενός εξαιρουμένου, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, από τον πυροφύλακα, τον πολίτη που κατήγγειλε τους πρώτους καπνούς, λειτούργησαν όλα όπως έπρεπε και αυτό θα έπρεπε να είναι ένα παράδειγμα. Το δυσάρεστο είναι ότι η φωτιά πήρε έκταση τριάντα στρέμματα, δεν είναι πάρα πολλά, είναι σε μια χαράδρα που είναι δρυς και πουρνάρια, είναι όμως τριάντα στρέμματα δασικής έκτασης και αυτό είναι το μόνο δυσάρεστο. Δεν είχαμε απώλειες δεν ήταν σε κατοικημένη περιοχή, ο έλεγχος της φωτιάς ήταν αυτός που προσδοκούσαμε”, είπε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Την περιοχή της Νέας Σάντας Ροδόπης επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 5 Ιουλίου ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος προκειμένου να ενημερωθεί για το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουνίου. Ως προς την αιτία της πυρκαγιάς οι πρώτες σκέψεις είναι ότι αυτή προκλήθηκε από πτώση κεραυνού, καθώς στην περιοχή σημειώθηκε ψιλόβροχο και πτώσεις κεραυνών.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΩΒΥΛΗ

Στη Ροδόπη μία ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 4 Ιουλίου σε αγροτική περιοχή της Κρωβύλης. Όπως λέει στον “Χ” ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ αρχιπύραρχος Ρήγας Ναθαναήλ ήταν σε επικίνδυνο σημείο, “από όπου είχε ξεκινήσει η μεγάλη πυρκαγιά που είχε κάψει την Μαρώνεια”. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε αυτήν την περίπτωση έδρασε άμεσα περιορίζοντας τις συνέπειες της πυρκαγιάς σε αγροτική και όχι σε δασική έκταση.

Συνολικά, την Τρίτη 4 Ιουλίου εκδηλώθηκαν συνολικά έξι πυρκαγιές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, οι σοβαρότερες σε Νέα Σάντα και Κρωβύλη και μία ακόμα στο Μαυροκλήσι Έβρου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 6/7/2017}