Αναδεικνύεται ως χώρος πολιτισμού το Εκκλησιαστικό Μουσείο – Ιμαρέτ

Χρήστος Χατζόπουλος, Χάρης Λύρατζης, Σοφία Χατζοπούλου και η Βερόνικα Σεμερτζίδου με την χορωδία E-CHO του συλλόγου Εβριτών Ροδόπης

Αναδεικνύεται ως χώρος πολιτισμού το Εκκλησιαστικό Μουσείο – Ιμαρέτ, χάρη στις συναυλίες και εκδηλώσεις που γίνονται εκεί. Ένας χώρος εν πολλοίς άγνωστος ακόμη και στους ντόπιους, που χάρη στις εκδηλώσεις πολιτισμού έχει αρχίσει και γίνεται ευρύτερα γνωστός τόσο ως χώρος πολιτισμού αλλά και ως μνημείο με ιστορία που φέρει σημαντικά κειμήλια στο εσωτερικό του.

Μία τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Αυτοσχεδιασμοί: οι δρόμοι της μουσικής στα μονοπάτια της ψυχής». Συμμετείχαν οι Χρήστος Χατζόπουλος σε ούτι, βιολί, νέι και κρουστά, Χάρης Λύρατζης στο πιάνο, Σοφία Χατζοπούλου στο κανονάκι και η Βερόνικα Σεμερτζίδου με την χορωδία E-CHO του συλλόγου Εβριτών Ροδόπης. Η εκδήλωση τελούσαν υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και φυσικά ήταν παρούσα η πρόεδρος της Νατάσα Λιβεριάδου, όπως και πολύς κόσμος.

Στην ανάπαυλα των διακοπών από τις σπουδές της στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Άρτα, έλαβε μέρος στην εκδήλωση η νεαρή Σοφία Χατζοπούλου αυτοσχεδιάζοντας με το κανονάκι της. Δίπλα της ο πατέρας της Χρήστος Χατζόπουλος να μιλάει για την επιλογή του εκκλησιαστικού μουσείου για την συναυλία «κάνουμε κάθε χρόνο μία εκδήλωση στο Ιμαρέτ γιατί θεωρώ ότι αξίζει να φανεί αυτός ο χώρος σε περισσότερο κόσμο που δεν τον ξέρει παρά την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης αυτό που προσφέρει το εκκλησιαστικό μουσείο σε εμάς τους μουσικούς αλλά και τους ακροατές είναι κάτι μοναδικό». Ενθουσιασμένος πάντα από την παρουσία του στο συγκεκριμένο μνημείο ο μουσικός κος Χατζόπουλος λέει πως «όταν βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο νομίζεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Κομοτηνή. Το πώς είναι φτιαγμένος ο χώρος με τις πέτρες ευνοούν το ατόφιο άκουσμα του καθαρού ήχου».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης ο Χρήστος Χατζόπουλος παρουσίασε και ένα καινούργιο κρουστό που παίζεται και με τα πόδια. Το δημιούργησε ο ίδιος και το τελειοποίησε προ δύο εβδομάδων. Το τραγούδι «Μητέρα γη» του Κομοτηναίου μουσικού παρουσιάστηκε από την χορωδία του συλλόγου Εβριτών υπό την διεύθυνση της Βερόνικας Σεμερτζίδου, ένα τραγούδι ύμνος στη φύση. Μουσική από την δισκογραφία του Χρήστου Χατζόπουλου και συνθέσεις της νεαρής Σοφίας, απόλαυσε το κοινό της εκδήλωσης. Επίσης κομμάτια παραδοσιακά παιγμένα με πιάνο από τον Χάρη Λύρατζη όπως και κομμάτια από την παγκόσμια μουσική σκηνή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr,  της Δήμητρας Συμεωνίδου, 4/7/2019}