Πυρκαγιές: Είμαστε έτοιμοι για μία τεράστια πυρκαγιά;

Τι θα συμβεί εάν έχουμε όπως πέρσι μία megafire όπως στη Δαδιά; Τι απάντησε στο ερώτημα του «Χ» ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς

Διευρυμένη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ΑΜΘ με βασικό αντικείμενο την καλύτερη δυνατή οργάνωση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών

«Έγιναν λάθη από πολλές πλευρές» στην περσινή πυρκαγιά, παραδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Βενετίδης

Τουλάχιστον ξεκίνησαν από νωρίς οι οργανωτικές συσκέψεις από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, ώστε μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές οι αρμόδιοι να είναι όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι και συντονισμένοι, το νωρίτερο δυνατό, ώστε να μη ζήσουμε δεύτερη Δαδιά στις φετινές πυρκαγιές, που δεδομένο είναι ότι θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε διευρυμένη αναλυτική σύσκεψη, με όλους τους συναρμόδιους, στην έδρα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελου Τουρνά. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός δράσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κι όλων των συναρμόδιων, ενώ επισημάνθηκε η απόλυτη ανάγκη προστασίας του φυσικού πλούτου της ΠΑΜΘ από πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Ο Κομοτηναίος διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Σπύρος Κούτρας

«Η ΑΜΘ πρέπει να θωρακιστεί»
«Η περιοχή έχει αντιμετωπίσει δυστυχώς τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στον απόηχο της σύσκεψης ο υφυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε ότι από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές της Δαδιάς χάθηκαν κι ανθρώπινες ζωές μεταναστών, που βρίσκονταν μέσα στο δάσος. Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι «η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη πρέπει να θωρακιστεί για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια φαινόμενα» και προς αυτό το σκοπό συντονίζονται όλοι οι συναρμόδιοι για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών.

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την Περιφέρεια ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από πλευράς διαδικασιών και μέσων» σημείωσε ο κος Τουρνάς, θυμίζοντας ότι προς αυτό τον σκοπό καταρτίζεται ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη, με επιχειρησιακή δυνατότητα επέμβασης σε όλη την ΑΜΘ.

Ο διοικητής & συντονιστής επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Κοσμίδης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης Βαγγέλη Τουρνά

Θα ζήσουμε δεύτερη Δαδιά;
Τί θα γίνει όμως, εάν και φέτος ο μηχανισμός κληθεί να αντιμετωπίσει μία mega fire, όπως η περσινή στο Νότιο Έβρο, ξανά; Και τί θα συμβεί, εάν ο μηχανισμός έρθει αντιμέτωπος με μία ακόμη μεγαλύτερη πυρκαγιά; Αυτό το ερώτημα έθεσε στον υφυπουργό ο «Χ» κι ο Διονύσης Βοργιάς, με τον υφυπουργό να υπογραμμίζει ότι «εντείνουμε την προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης, της επιτήρησης και της έγκαιρης προειδοποίησης».

Στόχος είναι, όπως περιέγραψε, «να καταβάλουμε προσπάθεια, ώστε να μην έχουμε αντίστοιχο φαινόμενο». Και προς αυτό το σκοπό επιχειρησιακά «θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές εν τη γενέσει τους. Αυτός είναι ο στόχος», είπε, μη κρύβοντας πάντως, ότι «εάν μία φωτιά ξεφύγει και ανοίξει πάρα πολύ, τα αποτελέσματα θα είναι πάλι τα ίδια». Αναγνώρισε, πάντως, ότι «ο τόπος δεν αντέχει άλλο ένα τέτοιο φαινόμενο».

Προσπάθεια και συντονισμό υπόσχεται ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Αυτή ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία σύσκεψη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βενετίδης. Αναφορικά με τα σημεία στα οποία εντοπίζονται επιχειρησιακές δυσκολίες για την κατάσβεση πυρκαγιών, αυτά είναι κυρίως τα νησιά Θάσου και Σαμοθράκης, καθώς επίσης ο νότιος Έβρος.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για να συντονίσουμε κυρίως όλους αυτούς τους φορείς. Αυτό είναι το στοίχημά μας, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτά που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό θα προσπαθήσουμε», δήλωσε, ενώ τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα», αναφερόμενος στις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Τί όμως πήγε στραβά πέρσι, με αποτέλεσμα να χάσουμε ζωές, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα να καούν. Αυτό ρωτήθηκε από τον «Χ» και τον Διονύση Βοργιά ο αντιπεριφερειάρχης –που δεν ήταν πέρσι στη διοίκηση- απαντώντας: «για να υπάρχει μία τέτοια μεγάλη καταστροφή έγιναν λάθη από πολλές πλευρές. Σήμερα καθίσαμε για να δούμε πως θα συντονιστούν οι υπηρεσίες, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα».

Τοψίδης: Η Περιφέρεια στέκεται αρωγός
Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ στέκεται αρωγός σε όλες τις δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία, παρείχε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης,

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία και τα θέματα της βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Διοίκησης, σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις και έπονται κι άλλες προκειμένου να υπάρχει πάντα υψηλή ετοιμότητα παρέμβασης αν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο και επαναβεβαίωσε τη διάθεση συνεργασίας της Περιφέρειας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και οποιονδήποτε άλλο φορέα που εμπλέκεται στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

πηγή https://xronos.gr/ 22/2/2024