Ειδικοί για τον καπνό έρχονται στη Ροδόπη

Θα καταγράψουν τις αιτίες για τις ζημιές και θα προτείνουν λύσεις

Ειδικοί για τον καπνό και την καλλιέργεια του από τη συμβουλευτική εταιρεία Novacert, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα βρεθούν στη Ροδόπη το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να καταγράψουν τις αιτίες που οδήγησαν στις ζημιές στη φετινή παραγωγή και να προτείνουν λύσεις. Οι ειδικοί έχουν έρθει σε επαφή με τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης και θα επισκεφτούν την περιοχή μας εντός του καλοκαιριού, έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της δύσκολης, για τους καπνοπαραγωγούς, φετινής χρονιάς, λόγω της νεκρωτικής ίωσης που πλήττει την καλλιέργεια και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει μέχρι και το 100%. Στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν φέτος και οδήγησαν σε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή καπνών στη Ροδόπη.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή και αυτό το αντιλαμβάνονται οι παραγωγοί, ενώ ερωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τόνισε πως έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα βήματα για να μπορέσει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας μελλοντικά για την καπνοκαλλιέργεια.

Στην ενίσχυση της καλλιέργειας του καπνού στοχεύει και η δημιουργία δικτύου άρδευσης 35 χιλιομέτρων, για να βοηθήσει τα μέλη τους, ιδιαίτερα, σε περιόδους ξηρασίας.  

Περίπου 6.000 οικογένειες στη Ροδόπη ασχολούνται με την παραγωγή καπνού με τον Εσάτ Χουσεΐν να χαρακτηρίζει δύσκολη τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες. Αφενός γιατί η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί τρόπο ζωής για τους περισσότερους από τους αγρότες που ασχολούνται με αυτό αφετέρου γιατί ο κλήρος είναι μικρός και δεν ευνοεί άλλες καλλιέργειες.  

Στο μεταξύ ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων για τις καταστροφικές ζημιές από ασθένεια στις καπνοκαλλιέργειες της Π.Ε. Ροδόπης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Στην ερώτηση περιγράφουν την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι καπνοκαλλιεργητές του Νομού Ροδόπης, καθώς βλέπουν τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί στις καπνοφυτείες η «νεκρωτική  ίωση» (μωσαϊκό του καπνού), απώλειες που φτάνουν στο 60 – 70% της παραγωγής και σε μερικές περιπτώσεις η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Τονίζουν στην ερώτηση ότι “εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας που έχει φτάσει στα ύψη, τις εξευτελιστικές τιμές,  τα διάφορα χαράτσια του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, βλέπουν από τώρα την φετινή παραγωγή να χάνεται λόγω της ασθένειας. Ήδη πολλοί καπνοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορές, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς ανεβασμένο κόστος παραγωγής”.

Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

– Να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στην καπνοπαραγωγή των χωριών της Π.Ε. Ροδόπης και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν;

– Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καπνοπαραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 10/7/2018}