Εγκαινιάστηκε το Ιστορικό Δημαρχείο της Ξάνθης

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Παλαιού Δημαρχείου της Ξάνθης, την Τετάρτη το απόγευμα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών, διπλωματικών και αυτοδιοικητικών αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών φορέων, στελέχη και εργαζόμενοι στον Δήμο Ξάνθης και πολίτες.

Την κορδέλα έκοψαν ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη -ως ένδειξη τιμής προς τον έμπειρο αυτοδιοικητικό, που οφείλει η τοπική κοινωνία, καθώς επί των ημερών της διοίκησής του ξεκίνησε το εγχείρημα της διάσωσης και ανάδειξης του εμβληματικού κτιρίου.

«Μ’ έναν συμβολικό, αλλά απολύτως ουσιαστικό τρόπο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος, στην ομιλία του τόνισε ότι είναι περήφανος που θήτευσε στο πλευρό του Μιχάλη Στυλιανίδη. «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλα όσα έχετε πετύχει με τη μαχόμενη πολιτική διαδρομή σας για τον τόπο μας. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ολόκληρη η τοπική κοινωνία σας ευχαριστούν και σας τιμούν! Έχετε τον σεβασμό και την αγάπη μας!», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ολοκλήρωση του έργου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε χθες να παραδίδεται το ιστορικό Δημαρχείο στην πόλη και τους κατοίκους της.

Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο έκανε στους συνεργάτες του που δούλεψαν, όπως είπε, με ζήλο, υπερβαίνοντας πολλές φορές τον ίδιο τους τον εαυτό και παρά την πίεση, που όπως σημείωσε, τους ασκούσε. «Είχαμε να παλέψουμε με τον χρόνο», τόνισε και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του μελετητικού γραφείου, της Διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, της αναδόχου εταιρίας, αλλά και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Γιάννη Ζερενίδη, υπογράμμισε: «Ύστερα από τόσο κόπο, σκληρή δουλειά, επίμονη προσπάθεια, λέω σε όλους σας: ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!».

Ιδιαίτερη στιγμή των εγκαινίων ένα δώρο – έκπληξη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προς τους δύο Δημάρχους της πόλης. Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κατερίνα Μανά και ο συνταξιούχος μηχανικός, Μελέτης Τερζόγλου τους πρόσφεραν την πρώτη πινακίδα που κοσμούσε το ιστορικό κτίριο.

Εμφανώς συγκινημένος και με τη φυσική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «αυτό το κτίριο είναι η ιστορία της Ξάνθης» και πως τα λόγια είναι περιττά, καθώς το ίδιο «“μιλάει” από μόνο του». «Θα μπορούσα να σας διηγηθώ πολλά από τα 14 χρόνια που έζησα εδώ, όμως, είμαι σίγουρος πως η επιθυμία σας -όπως και η δική μου, πρωτίστως- είναι να το επισκεφθούμε».

Ωστόσο, δράττοντας την ευκαιρία, τόνισε «τη μεγάλη ανάγκη να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, διότι, αυτό το έργο σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια, οι μελέτες ξεκίνησαν το 2008, δημοπρατήθηκε το 2013, έπρεπε να τελειώσει τον Μάρτιο του 2015 και τελικά, παραδόθηκε το 2022».

Λίγο αργότερα, κατά την ξενάγηση στους χώρους του, μαζί με όλους τους παραβρισκόμενους, η ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα ήταν εμφανής, ενώ θα διηγούνταν αναμνήσεις και θα μοιράζονταν άλλες, με αυτοδιοικητικούς και συνεργάτες, με φίλους και συμπολίτες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Σκάλκος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ξάνθης για την πρόσκληση, απάντησε στο σχόλιο του πρώην Δημάρχου επισημαίνοντας πως «οι πρώτοι που θέλουν να τελειώνουν τα έργα στην ώρα τους είναι το Υπουργείο, καθώς «το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένες προθεσμίες, οι οποίες όταν δεν μπορούν να τηρηθούν, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός» και έκανε λόγο για ένα «εξωστρεφές έργο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του αναπτυξιακού προγράμματος, ενώ σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά σε δύο μήνες, οι πόροι στην ΠΑΜΘ, όπως είπε, θα είναι αυξημένοι κατά 22%. «Συνολικά, σε απόλυτους αριθμούς, 640 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά πρόκειται να διοχετευθεί σε έργα και δράσεις που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής».

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονα που βρίσκονταν στην Κομοτηνή για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σε μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την δημοτική αρχή, αλλά και τις προηγούμενες «που εργάστηκαν να φτάσουμε στο σημερινό εξαίσιο αποτέλεσμα» υπογραμμίζοντας, ότι η ημέρα των εγκαινίων αποτελεί «απαρχή για την προσφορά αυτού του κτιρίου στο παρόν και το μέλλον».

Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης δώρισε τέσσερις ζωγραφικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη, στην είσοδο του εμβληματικού κτιρίου.

Η αρχιτέκτονας Νίκη Αρχοντάκη έκανε την παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων του, που αντιμετωπίστηκαν με το έργο της ανακαίνισης, ενώ ο Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης Τηλέμαχος Αρναούτογλου, προλογίζοντας την εκδήλωση καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/9/2022}