Εφορεία Αρχαιοτήτων: Eυρείας κλίμακας έρευνα θα ρίξει φως στην τοπική ιστορία !

Για την εντυπωσιακή σε γεωγραφικό εύρος και επιστημονικό βάθος, έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος ανασκαφικών, επιφανειακών, γεωφυσικών και αρχαιολογικών ερευνών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, μας πληροφορεί με μια αναλυτική ανακοίνωση η Προϊσταμένη της υπηρεσίας Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Όπως σημειώνει, κατά την ολοκλήρωσή της θα “δώσει” πολύ σημαντικά στοιχεία για την τοπική ιστορία και θα αποσαφηνίσει αρκετά ζητήματα για τη δραστηριότητα του αρχαίου κατοικημένου χώρου.

Αναλυτικά:

Στο πλαίσιο της προώθησης της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στα παράλια της Αιγαιακής Θράκης εκπονήθηκε το «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Αβδήρων και Ξάνθης» (ΑΠΑΞ) που αποσκοπεί στην πραγματοποίηση επιφανειακών, ανασκαφικών, γεωφυσικών και γεωαρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή των αρχαίων Αβδήρων και σε άλλες θέσεις της Π.Ε. Ξάνθης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΕΦΑ Ξάνθης (αρχαιολόγοι: Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Μαρία Χρυσάφη, Κυριακή Χατζηπροκοπίου, Δέσποινα Σκουλαρίκη) με τη συνεργασία της Ευρυδίκης Κεφαλίδου, Επίκουρης καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μερκούρη Γεωργιάδη, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ινστιτούτο Κλασσικής Αρχαιολογίας της Καταλωνίας Ισπανίας, με τη συμμετοχή φοιτητών του ΕΚΠΑ. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εντατικής επιφανειακής έρευνας (κύριος τομέας) και έρευνας υπεδάφους (επικουρικός τομέας) με ηλεκτρομαγνητική διασκόπηση, πυρηνοληψία και δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Το 2021 η ερευνητική περίοδος είχε διάρκεια τριών εβδομάδων και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2021.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 4/9/2021}