Κεφάλαιο η έδρα Jean Monnet για τη Νομική Κομοτηνής

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο «Ο ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η κρίση του» που διοργανώνει η Έδρα με το Ίδρυμα Konrad Adenauer – Επόμενος στόχος, το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet

Το επιστέγασμα δύο ετών συστηματικής δουλειάς και εργασίας αποτελεί το συνέδριο «Ο ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η κρίση του», που ξεκινά σήμερα το πρωί στην Νομική Κομοτηνής, για την έδρα Jean Monnet της σχολής.

Στο συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, εξέχουσες προσωπικότητες από τους χώρους των νομικών και πολιτικών επιστημών από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα αναλύσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του συνταγματικού χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και των προκλήσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει.

Το συνέδριο αποτελεί μέρος υλοποίησης του τριετούς προγράμματος της χρηματοδότησης που πέτυχε το πανεπιστήμιο με την απονομή της έδρας JeanMonnet, ενώ με το πέρας της τριετίας, το 2019, το τμήμα και ο καθηγητής που κατέχει την έδρα, ο κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, ελπίζει πως θα προχωρήσουν και στη διεκδίκηση δημιουργίας στην Κομοτηνή Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, το οποίο είναι ένα «σκαλί» παραπάνω, έχοντας εκπληρώσει την προϋπόθεση το διεκδικόν πανεπιστημιακό ίδρυμα να έχει Έδρα Jean Monnet.

Σημείο υπεροχής η Έδρα

Όπως είναι γνωστό το Σεπτέμβριο 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Έδρα Jean Monnet, μετά από διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία αξιολογήθηκαν 737 αιτήσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Οι Έδρες Jean Monnet είναι θέσεις διδασκαλίας για καθηγητές πανεπιστημίου ή μόνιμα μέλη του διδακτικού προσωπικού, με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές. Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και συντονιστής του εγκριθέντος προγράμματος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης, διδάσκων στη Νομική Σχολή Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, που είχε την πρωτοβουλία κατάρτισης και υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής πρότασης.

Η πρόταση είχε τον τίτλο «Το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ, κεκτημένο ή ζητούμενο», ο οποίος τελικά αποδείχτηκε προφητικός, σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλλη, μιας και σήμερα η Ένωση αντιμετωπίζει διαρκείς και συνεχείς -όχι τόσο διάσημες όσο οι κρίσεις χρέους- κρίσεις κράτους δικαίου σε κράτη μέλη της, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία κτλ.

Εδώ και δύο χρόνια λοιπόν, δούλεψαν πολύ επάνω στην θεματική με πολλά μαθήματα (445 ώρες διδασκαλίας μόνο το πρώτο έτος), αν και ήδη το πρόγραμμα της Νομικής έχει πολλά μαθήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές σπουδές, όμως ενώ μέχρι τώρα η λογική τους ήταν περισσότερο εσωστρεφής και ερευνητική, στον τρίτο χρόνο θα είναι πιο εξωστρεφής, όπως διαβεβαίωσε ο αν. καθηγητής.

Πάντως έχουν γίνει ήδη δύο σεμινάρια, το πρώτο από τα οποία αφορούσε την οικονομική διακυβέρνηση και ζητήματα δημοκρατίας και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Νομικής.

Παράλληλα έγιναν τέσσερις εκδόσεις του προγράμματος και της έδρας, που αφορούν ερευνητικές εκδόσεις είτε ατομικές είτε της ομάδας επιστημόνων που υποστηρίζουν την έδρα.

«Είναι ένα μεγάλο έργο αυτό το συγγραφικό, το οποίο προβάλλει και τη σχολή και τη δουλειά που γίνεται στην έδρα» σημείωσε ο κ. Χρυσομάλλης.

Έμφαση στον Ευρωπαϊκό Συνταγματισμό

Ο δεύτερος χρόνος λοιπόν της έδρας τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο, το διεθνές συνέδριο που ξεκινά σήμερα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, ασχολούμενο με τον Ευρωπαϊκό Συνταγματισμό. Το συνέδριο κινείται μεταξύ των ορίων της πολιτικής και της κοινωνικής επιστήμης, και δομείται σε τρείς συνεδρίες, με την πρώτη να αφορά τον Ευρωπαϊκό Συνταγματισμό και την οικοδόμησή του, η δεύτερη τις αιτίες της κρίσης του και πώς αυτή εκδηλώνεται, και κατά την τελευταία συνεδρία θα συζητηθεί πως αυτή θα ξεπεραστεί και θα αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση η Ένωση.

Ο κ. Χρυσομάλλης θεωρεί, και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα προς συζήτηση, πως υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο: όσο η Ένωση δεν ήταν τόσο δημοκρατική στη δομή της, τύγχανε μεγαλύτερης αποδοχής, ενώ τώρα που μετά τη συνθήκη της Λισαβώνας είναι περισσότερο δημοκρατική, έχει μικρότερη αποδοχή.

Η δική του άποψη, την οποία και θα καταθέσει στο συνέδριο, είναι ότι έχασε την αποτελεσματικότητά της, με την νομιμοποίησή της να μην προέρχεται τόσο από τις δημοκρατικές της διαδικασίες όσο από την αποτελεσματικότητά της να εγγυηθεί την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, την ειρήνη και να ανοίξει, οδηγώντας σε ένα τετραπλασιασμό του αριθμού των κρατών μελών.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό για το κοινό, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα συνεχίσει μέχρι το απόγευμα. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Στόχος το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet

Με την Νομική Κομοτηνής να είναι η πρώτη σχολή στη χώρα που περιείχε ετήσιο υποχρεωτικό μάθημα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο το 1977, πριν ακόμα η χώρα μπει στην τότε  ΕΟΚ, θεωρούσαν στοίχημα να πάρουν την Έδρα Jean Monnet, και έχοντας λάβει την έδρα και το μέγιστο της επιχορήγησης, η σκέψη τους πάει λίγο παραπάνω.

Και αυτό γιατί θέλουν να διεκδικήσουν τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας Jean Monnet στην Κομοτηνή, το οποίο είναι ένα «σκαλί» παραπάνω, έχει όμως σαν προϋπόθεση το διεκδικόν πανεπιστημιακό ίδρυμα να έχει υπάρξει Έδρα Jean Monnet.

Η σχολή ήδη πηγαίνει καλύτερα στις Ευρωπαϊκές σπουδές, με θέση δεύτερου συναδέρφου, και ο κ. Χρυσομάλλης πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν όσα χρειάζονται για να διεκδικήσουν, κρατώντας τον τίτλο της έδρας, για το Κέντρο Αριστείας.

[Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 23/5/2018]