«Δεν θα σας αφήσω έτσι» – Αβέβαιο το μέλλον της ΕΒΖ Ορεστιάδας με τεύτλα στα χωράφια ένα χρόνο μετά

Θολό παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά την λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ, με αγρότες και εργαζόμενους να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Αντιπροσωπεία των 212 συνολικά εργαζόμενων σε όλα τα ζαχαρουργεία της Ελλάδας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χριστόδουλο Βαρκάκη και τους Προέδρους των Συλλόγων Εργαζομένων των εργοστασίων (από την Ορεστιάδα το παρόν έδωσε ο Βαγγέλης Μπιμπισίδης), είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Ιουνίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν τα ζητήματα της βιωσιμότητας της βιομηχανίας.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στους εργαζόμενους που αιτήθηκαν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με την λειτουργία των εργοστασίων και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. «Δεν θα σας αφήσω έτσι», ήταν τα λόγια του Υπουργού, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι σύντομα πρόκειται να συσταθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης –ύστερα και από την παραίτηση του τελευταίου Προέδρου Παναγιώτη Αλεξάκη- προκειμένου να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις σε περίπτωση που εκδηλωθεί ουσιαστικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές.

«Ξεκαθαρίσαμε στον Υπουργό ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διασφάλισή μας», δήλωσε στο e-evros ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ στην Ελλάδα Χριστόδουλος Βαρκάκης. Ο ίδιος, επισήμανε πώς τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καθυστερήσεις πληρωμών. Οι αγρότες του Έβρου είχαν συνάντηση και με τον Διευθύνοντα της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν η διάθεση και τιμή της ζάχαρης η οποία παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση. Στο Δ.Σ που ακολούθησε ο Παναγιώτης Καραχάλιος υπέβαλλε την παραίτησή του με επίσημη αιτιολογία «λόγους υγείας & φόρτου εργασίας».

Το κλίμα στις τάξεις των 40 εργαζομένων του εργοστασίου Ορεστιάδας δεν είναι θετικό, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Εργαζομένων Βαγγέλη Μπιμπισίδη επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός.

Εκ μέρους των τευτλοπαραγωγών του Έβρου, ο Βασίλης Στεφανακίδης, Πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Έβρου, δήλωσε πως οι 90 παραγωγοί που υπέβαλλαν εξώδικο ενάντια στη Διοίκηση της ΕΒΖ, έλαβαν τη δέσμευση από τον Παναγιώτη Καραχάλιο πως το αργότερο σε 15 ημέρες θα έχουν εξοφληθεί από την ΕΒΖ μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, για τις ποσότητες των ασυγκόμιστων τεύτλων που αυτή τη στιγμή σαπίζουν στις άκρες των χωραφιών τους.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές των υπόλοιπων παραγωγών, πρόκειται όπως έχει ανακοινωθεί να πραγματοποιηθούν μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών και  σύμφωνα με τη Μαρία Γκουγκουσκίδου δικηγόρο των παραγωγών, υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία, με άλλους να έχουν λάβει τμήμα των χρημάτων και άλλους να μην έχουν πληρωθεί καθόλου.

Οι αγρότες που δεν δέχθηκαν τον συμβιβασμό μέσω Συνεταιριστικής, κινήθηκαν νομικά προχωρώντας μέσω της δικηγόρου τους στην έκδοση διαταγών πληρωμής και κατάσχεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την 22η Ιουνίου.

Το σίγουρο είναι πως για ακόμη μια φορά, αγρότες και εργαζόμενοι βρίσκονται «στο σκοτάδι» δεδομένου και του ότι το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα δεν λειτούργησε την φετινή καλλιεργητική, αναμένοντας αφενός την σύσταση του νέου Δ.Σ της ΕΒΖ, και αφετέρου με ποιο τρόπο θα κριθεί το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, όταν και εφόσον η βιομηχανία «περάσει» στα χέρια νέου επενδυτή.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 1/7/2018}