Αναζητείται λύση διάσωσης της «Ε.Β.Ζ.»

Την τρέχουσα περίοδο, καλλιεργήθηκαν σε Έβρο και Ροδόπη 3.500 στρέμματα τεύτλων – Οι εναπομείναντες παραγωγοί ανησυχούν για το μέλλον τους – Παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη για διάσωση της Βιομηχανίας Ζάχαρης

Λύση για την επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο τελευταίος φέρεται να είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους τόσο των τευτλοπαραγωγών όσο και της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, με την παρουσία μάλιστα του επικεφαλής του ενδιαφερομένου επενδυτικού fund Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, ο οποίος βέβαια έχει υπαναχωρήσει ουκ ολίγες φορές από τη συμφωνία διάσωσης της Βιομηχανίας.

Άλλωστε, ο κ. Φέκερ ήταν αυτός που μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, τον περασμένο Μάρτιο προέτρεψαν τους παραγωγούς να ξεκινήσουν και φέτος την καλλιέργεια τεύτλων, υποσχόμενοι τη λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα Έβρου.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε ο κ. Πιτσιόρλας το επενδυτικό σχήμα, στο οποίο συμμετείχε με ποσοστό 20% και η Hellenic Farmer Company είχε πάρει καταρχάς το πράσινο φως από την Τράπεζα Πειραιώς, και μόλις ολοκληρωνόταν το due diligence θα κατέθετε πρόταση εξυγίανσης στο δικαστήριο. 

Μάλιστα, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αλλαγή στην πρόταση που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Από την πλευρά της, η Innovation Brain για το μόνο που είχε δεσμευτεί είναι να τρέξει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και να αναλάβει την υπογραφή συμβολαίων με τους αγρότες.

Στο παρόν, αυτό που φέρεται να συζητήθηκε πάντως στη χθεσινή σύσκεψη είναι κατά πόσο θα είναι εφικτό να λειτουργήσει π μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας ή αν θα πρέπει η παραγωγή των καλλιεργητών να μεταφερθεί στα εργοστάσια της Σερβίας.

Την ίδια ώρα, ζήτημα για τους παραγωγούς αποτελεί και η πιστοποίηση της καλλιέργειας, ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση που προβλέπεται για τα τεύτλα.

Μάλιστα, αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης των τευτλοπαραγωγών των Νομών Έβρου και Ροδόπης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, τα έξοδα μέχρι το πέρας της συγκομιδής αγγίζουν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα ζητώντας την παρέμβαση θεσμικών ώστε τα αιτήματα τους να φθάσουν το ταχύτερο δυνατό στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα μείζονα προβλήματα που αναδείχθηκαν στη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

«Είμαστε στο σύνολό μας εξαιρετικά προβληματισμένοι αναφορικά με το μέλλον της ΕΒΖ αλλά και με την επόμενη μέρα του εργοστασίου της Ορεστιάδας. 

Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κάθε προσπάθεια ή σχέδιο εξυγίανσής της, αρκεί να μη περιλαμβάνει κλείσιμο των μονάδων ή παύση της καλλιέργειας για οποιαδήποτε χρονική περίοδο», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι την τρέχουσα περίοδο καλλιεργήθηκαν περίπου 3.500 στρέμματα τεύτλων σε Έβρο και Ροδόπη, με τον αριθμό τους να αγγίζει τις 17.000 πανελλαδικά, σε σύνολο 600 περίπου παραγωγών σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο εξυγίανσης, συζητήθηκε στο δικαστήριο στις 22 Ιουλίου, με εννιά παρεμβάσεις κατά και μία υπέρ.

Αυτό προβλέπει ότι την ΕΒΖ αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς ως κύριος πιστωτής, κλείνουν τα εργοστάσια της Ελλάδας για 2-3 χρόνια και διατηρείται η δραστηριότητα παραγωγής ζάχαρης μόνο στη Σερβία, με προοπτική την εξυγίανση και την επαναφορά της τευτλοπαραγωγής.

Κατά του σχεδίου τάχθηκαν μεταξύ άλλων η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι που διεκδικούν αποζημιώσεις, η πλευρά του επενδυτή Λούκας Φέκερ, που υποστήριξε ότι η πρόταση εξαγοράς της εταιρίας εξακολουθεί να υφίσταται, και οι τευτλοπαραγωγοί.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, από την Γωγώ Κατσέλη, 22/8/2019}