Ανάβει το φουγάρο στην ΕΒΖ Πλατέως – «νεκρική σιγή» στην Ορεστιάδα & «βουνό» τα χρεωστούμενα

ΕΒΖ Ορεστιάδας: τεύτλα υπάρχουν, χρήματα πάλι όχι…

Με προβληματισμό και έντονη ανησυχία ξεκινά δειλά – δειλά η καμπάνια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για φέτος.

Το φουγάρο σε ένα εκ των πέντε εργοστασίων που λειτουργούν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα αυτό του Πλατέως, θα ανάψει σήμερα (04/11) το μεσημέρι, με εργαζόμενους και αγρότες να αναρωτιούνται αν αυτό θα είναι και ο «επιθανάτιος ρόγχος» της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Τα κόστη προβάλλουν δυσθεώρητα και απαγορευτικά και για την επόμενη καλλιεργητική, αφού σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς πρόκειται να παραχθούν περί τους 5.000 τόνους ζάχαρη, δηλαδή 2 με 2,5 εκ. €.

Τα μισά από αυτά τα χρήματα οφείλονται στους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο και στους οποίους οφείλονται καιαναδρομικά της τάξης των 260.000 €.

120.000 € οφείλονται στο εποχικό προσωπικό της Βιομηχανίας, και φυσικά υπάρχουν λειτουργικά και άλλα επιπλέον κόστη.

Ο υποψήφιος επενδυτής Λούκας Φέκερ απέσυρε το ενδιαφέρον του, ενώ η εταιρεία Royal Sugar «γλυκοκοιτάζει» το εργοστάσιο Σερρών, ακόμη από απόσταση.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των 220 εργαζομένων, επικρατέστερο φαντάζει το σενάριο των μετατάξεων.

Οι αγρότες έχουν πάρει νέα προθεσμία για την αποπληρωμή τους έως το τέλος του έτους, ενώ εξαιτίας ένταξης τμήματος της Βιομηχανίας στον πτωχευτικό κώδικα,οι παραγωγοί του βορείου Έβρου δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους διαμέσου της δικαστικής οδού στην οποία έχουν καταφύγει, δεδομένου και του ότι το ζαχαρουργείο στην Ορεστιάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Στο σημείο αυτό, και η παραγωγή για του χρόνου είναι πλέον αμφίβολη, δεδομένου του ότι ακόμη και να βρεθεί υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως την οριστική «διάσωση».

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, της Μαρίνας Κριτού, 5/11/2018}