Επιτυχής καλλιέργεια κάνναβης στον Έβρο

Του χρόνου θα καλλιεργηθούν 2.000 στρέμματα – Ποιες ποικιλίες ευδοκίμησαν – Ετοιμάζεται μελέτη για εργοστάσιο επεξεργασίας υποπροϊόντων

Σε πειραματικό στάδιο μέχρι και φέτος βρίσκεται η καλλιέργεια κάνναβης στον Έβρο όπου βρήκε εύφορο καλλιεργητικά έδαφος καθώς και από πλευράς ενδιαφερομένων παραγωγών.

Ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Θεογένης, Σπύρος Δέδογλου, μεταφέρει ότι καλλιέργησαν τις ποικιλίες finola και fedora σε περίπου 50 στρέμματα. «Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές καλλιέργειες, καταλήξαμε σε συμπεράσματα για τις αποστάξεις φυτών, τις ποικιλίες και την καταλληλότερη χρονική περίοδο σποράς τους.

Ετοιμαζόμαστε για μαζική παραγωγή την επόμενη χρονιά, περίπου 2.000 στρέμματα, αφού πρώτα προχωρήσουμε σε μονάδα πρώτης επεξεργασίας μαζί με ξένους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον».

Προς το παρόν, αναμένουν τη μελέτη για το εργοστάσιο. Εξηγεί ότι σχεδιάζονται δύο μονάδες, η μία για τελικά παραγόμενα προϊόντα, λάδι και αλεύρι, και η άλλη για το στέλεχος από όπου θα εξάγεται κλωστική ίνα και χαρτομάζα, ήτοι η πρώτη ύλη για οικοδομικά και μονωτικά υλικά, η οποία θα μεταφέρεται σε άλλες μονάδες για να παραχθεί το τελικό προϊόν.

Τα μέλη της ΚοινΣΕπ παρήγαγαν το πρώτο ελληνικό σπορέλαιο κάνναβης σε μικρή προς το παρόν ποσότητα. Ο κ. Δέδογλου υπενθυμίζει ότι γνωρίζουν πλέον τις αποδόσεις και τα παράγωγα που δίνει η κάθε ποικιλία. Επί παραδείγματι, η fibranova είναι κατάλληλη για κλωστική ίνα και χαρτομάζα, η finola για λάδι, ενώ η fedora διαθέτει άλλα χαρακτηριστικά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, της Μαρίας Αμπατζή, 20/7/2019}