Θα είναι λίγο δύσκολη η χρονιά με τα κουνούπια – Ελαφρύς ο Χειμώνας και βροχερή η Άνοιξη

Κ. Βενετίδης: «Εφαρμόζουμε πιστά το πρόγραμμα καταπολέμησης . Το αποτέλεσμα εξαρτάται και από τις κλιματολογικές συνθήκες» σημειώνει ο Αντιπ/ρχης Δημ. Υγείας.

Για μαζικές επιθέσεις κουνουπιών κατά…δισεκατομμύρια στην παραλιακή ζώνη Αβδήρων – Μυρωδάτου και ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι αρκετά επιβαρυμένες με την ύπαρξη θυλάκων επώασης των κουνουπιών (γκιόλες, ποτιστικά, χωράφια κλπ), κάνουν λόγο συμπολίτες με τηλεφωνήματα στην «Θ», παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και τις αιτίες του φαινομένου, μίλησε στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια «δύσκολη χρονιά», εξηγώντας παράλληλα ότι μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες.

«ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ – ΕΛΑΦΡΥΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΡΗ Η ΑΝΟΙΞΗ»

Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης ανέφερε ότι «η χρονιά για τα κουνούπια θα είναι λίγο δύσκολη φέτος, για τους εξής λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Χειμώνας φέτος ήταν πολύ «ελαφρύς». Κάτι που συντέλεσε στην ανάπτυξη των κουνουπιών. Δεύτερον, λόγω του κορονοϊού, πάρα πολλές υπηρεσίες καθαριότητας (χόρτων κλπ) άργησαν να κάνουν τις δουλειές τους διότι δούλευαν εκ περιτροπής και στην ουσία τώρα ξεκίνησαν και οι περιφέρειες και οι δήμοι για να κάνουν αποψιλώσεις των χόρτων στους δρόμους. Τρίτον ο Χειμώνας μεν, όπως προαναφέραμε ήταν ελαφρύς και η Άνοιξη ήταν πολύ βροχερή (δεν είχαμε τέτοιες βροχές, άλλες περιόδους της Άνοιξης). Όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε φέτος, μια αύξηση των κουνουπιών λίγο νωρίτερα από τις άλλες χρονιές».

«ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ»

«Όσον αφορά στην καταπολέμηση, όπως ξέρετε έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε πιστά. Ήδη ξεκίνησαν οι προνυμφοκτονίες. Έχουν γίνει ειδικά στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στην Καβάλα και από αέρος προνυμφοκτονίες, ενώ πολλά συνεργεία (10 στον Έβρο, 4 στην Ροδόπη, 7 στην Καβάλα, 6 στην Ξάνθη και 4 στην Δράμα) ήδη ξεκίνησαν εδώ και δέκα μέρες περίπου να ενεργούν στην καταπολέμηση των κουνουπιών με επίγειους ψεκασμούς» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «αυτά τα συνεργεία που ενεργούν, είναι από το παλιό πρόγραμμα που έχουμε. Ευελπιστούμε οτι μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, να εγκριθεί γρήγορα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι μια συνέχεια του παλιού, αλλά κατά πολύ βελτιωμένο. Αυτό που θα ζητήσουμε από το υπουργείο και είναι κρίσιμο (επειδή φέτος στο νέο πρόγραμμα έχουμε βάλει περισσότερα στρέμματα ακμαιοκτονίας από αέρος και από εδάφους, με αυξημένα κονδύλια λόγω των καταστάσεων της υγειονομικής κάλυψης) είναι να αρθούν κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά στις αποστάσεις από πόλεις, στις αποστάσεις από τα σύνορα και στην ακμαιοκτονία σε περισσότερα σημεία. Ο κόσμος θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχεί προς το παρόν, γιατί είναι άλλο η όχληση και άλλο οι ασθένειες από τα κουνούπια. Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά».

«Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ – ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου, πέρυσι παρουσιάστηκε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (εκείνη την εποχή που η όχληση ήταν σχεδόν μηδενική ή ελάχιστη) και μάλιστα όχι σε όλη την περιοχή. Υπήρχε μια «λωρίδα πανελλαδικά που ξεκινούσε από την Πελοπόννησο προς Κόρινθο, Θεσσαλία και σε εμάς προς την περιοχή της Ξάνθης και Καβάλας. Είμαστε έτοιμοι και θα ελέγξουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία αν έχουμε ιό του Δυτικού Νείλου. Μάλιστα φέτος θα πραγματοποιηθεί και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με πουλερικά που θα τοποθετήσουμε σε διάφορα σημεία. Τα πουλερικά νοσούν πιο εύκολα από τον άνθρωπο. Θα παίρνουμε δείγματα και αν εμφανισθεί ιός του Δυτικού Νείλου ή άλλη ασθένεια από κουνούπια, τότε οι δράσεις μας θα αυξηθούν», υπογράμμισε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΔΥΝΑΤΟΝ – ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Κλείνοντας σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το πότε θα υπάρχουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την καταπολέμηση των κουνουπιών, ο κ. Βενετίδης απαντά:

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω  με ακρίβεια για τα αποτελέσματα για την καταπολέμηση, διότι δεν εξαρτάται μόνον από την καταπολέμηση. Η καταπολέμηση από εμάς θα γίνει. Θα κάνουμε ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Εξαρτάται και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Είναι μια εβδομάδα που δεν έχουμε βροχές για παράδειγμα. Η Άνοιξη φέτος, αν σκεφτείτε, δεν ήταν «ξερή» όπως πριν 2-3 χρόνια. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Θεωρώ ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, όταν και θα αρχίσει να λειτουργεί ολοκληρωτικά το σύστημα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, εάν όμως βοηθήσουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Έπειτα, τα νερά – ειδικά στην περιοχή μας – που είναι ουκ ολίγα, αυξομειώνονται. Αρχίζουν να ποτίζουν οι αγρότες μας που και αυτό είναι μια κατάσταση που δημιουργεί πρόβλημα. Όλα αυτά εμείς μπορούμε να τα υπολογίσουμε. Επίσης, θα πρέπει να δούμε και πως θα αντιδράσει ατομικά ο καθένας (να μην πετά νερά στην αυλή του, να μπορεί να παίρνει τα πρώτα μέτρα προστασίας από τους βόθρους και τα λήμματα που πέφτουν κλπ). Το πρόγραμμά μας είναι ολοκληρωμένο και θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τα κουνούπια. Επαναλαμβάνω ότι το φαινόμενο το ελέγχουμε, εβδομάδα με την εβδομάδα και όπου υπάρχει περισσότερη όχληση και μάλιστα αν εμφανισθεί κάποιος ιός από τα κουνούπια, οι δράσεις μας θα ενταθούν και θα πολλαπλασιαστούν».