«Ναι μεν, αλλά» για νέα τμήματα στο ΔΠΘ

Η υπουργός Παιδείας δεν είπε ούτε ναι, ούτε όχι, αλλά παρέπεμψε στην Ανεξάρτητη Αρχή

«Μεσοβέζικη» ήταν μάλλον η απάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, στο ερώτημα αν θα ιδρυθούν νέα τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως άλλωστε έχουν αιτηθεί οι πρυτανικές αρχές.

Η κα Κεραμέως απάντησε ότι «ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας δεν μπορεί να προκύπτει στη βάση μικροπολιτικών κριτηρίων, όπως έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση» και εξήγησε ότι «η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη θα γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια μετά από ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Γι’ αυτό ενισχύσαμε την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία έχει στις αρμοδιότητές της και να εισηγείται σε ζητήματα ίδρυσης νέων τμημάτων. Σε τι βαθμό εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας, σε τι βαθμό συνάδουν με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Άρα όχι με βουλευτικές τροπολογίες των τελευταίων λεπτών, αλλά με σχέδιο, με όραμα, προς όφελος των πολιτών και δη των φοιτητών».

Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την Νοσηλευτική του Διδυμοτείχου, την οποία χαρακτήρισε ως «μείζον θέμα» αλλά η ίδια εμφανίστηκε ως μη έχουσα τη δυνατότητα να δώσει απάντηση στο αν και πως θα συνεχίσει η σχολή να λειτουργεί καθώς «θα γίνει πρώτα εισήγηση από την αρμόδια Εθνική Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Όλα αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Νίκης Κεραμέως στον Έβρο την Πέμπτη 05/03.

«Σάρωσε» όλο τον Έβρο

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της κας Κεραμέως ήταν το γραφείο του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κου Άνθιμου, ενώ αμέσως προηγουμένως είχε βρεθεί στην γραμματεία της Ιατρικής Σχολής και είχε επαφή με καθηγητές, τον πρύτανη και τους ανιπρυτάνεις του Δημοκριτείου καταγράφοντας σειρά προβλημάτων που απασχολούν το ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε επισκεφτεί το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Αλεξανδρούπολη, όπου στεγάζονται Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γυμνασιακού επιπέδου και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Σουφλίου, το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, το Δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζίων, το 2ο Νηπιαγωγείο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου. Επίσης είχε επαφές με τοπικούς πολιτικούς αλλά και με τους δύο Μητροπολίτες του νομού καθώς και με τον Μουφτή Διδυμοτείχου.

Στο μήνυμά της, σχολίασε και την μεταναστευτική πίεση που δέχεται αυτές τις ημέρες ο Έβρος, λέγοντας: «Εκφράζουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας, που υφίστανται μία -αιφνίδια και μαζική- πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Στεκόμαστε δίπλα στους ακρίτες μας, στηρίζουμε την εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Η Κυβέρνησή μας, με σύμμαχο την Ευρώπη, βρίσκεται εδώ. Αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και προασπίζεται την ασφάλεια, τις περιουσίες, την κοινωνική γαλήνη και την ειρηνική συνύπαρξη με όλες της τις δυνάμεις. Η Παιδεία μας αντιστάθμισμα στην επιθετικότητά τους, ο πολιτισμός μας απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 08/03/2020}