Απορρίμματα «όλη μέρα» θα μαζεύει ο Δήμος Κομοτηνής

Γ. Γκαράνης: «Κάνουμε την υπηρεσία επί 24ώρου βάσεως»

Την καθιέρωση 24ωρης αποκομιδής απορριμμάτων θεσμοθετεί ο Δήμος Κομοτηνής, σε μία κίνηση ενίσχυσης της καθαριότητας σε πόλη και οικισμούς. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο καλείται να αποφανθεί επί του θέματος: «καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας καθώς και εξαίρεσης της εφαρμογής της πενθήμερης εργασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα τα 4 τμήματα: α) Τμήμα Καθαριότητας, Αποκομιδής και Ανακύκλωσης, β) Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, γ) Τμήμα Πρασίνου, δ) Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων».

«Μέχρι τώρα η υπηρεσία καθαριότητας είχε μόνο μία βάρδια, την πρωινή, από τις 7 μέχρι τις 2 περίπου», εξήγησε μιλώντας στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, και αποκάλυψε: «Εμείς ερχόμαστε να κάνουμε την υπηρεσία 24ωρου βάσεως».

Σε τρεις βάρδιες αρχικά

Το νέο σχέδιο αφορά αρχικά την εργασία σε τρεις βάρδιες που θα καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο, και περίπου ως εξής: 00:00 – 06:30, 07:00 – 13:30, 14:00 – 20:30. Σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αφότου αποκτηθεί εμπειρία από την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και τέταρτη βάρδια για την κάλυψη όλου του 24ωρου.

Ο Γ. Γκαράνης διευκρινίζει ότι αποκομιδή δεν θα γίνεται τις Κυριακές, καθώς «ο ΧΥΤΑ είναι κλειστός», άρα επί της ουσίας, ακόμη κι αν μαζεύονταν τα σκουπίδια, οι οδηγοί δεν θα είχαν που να τα εναποθέσουν. 

Ωστόσο, θα γίνεται μέχρι τις τελευταίες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, οπότε ο ΧΥΤΑ παραμένει ανοιχτός. «Εφόσον υπάρξει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, θα ξεκινήσουμε τις τρεις βάρδιες», έκανε γνωστό ο Γ. Γκαράνης. Πάντως, άτυπα, από τον Οκτώβριο έχει ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός -με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων- αλλά απαιτείται σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Γ. Γκαράνης: «Έγινε συζήτηση με τους εργαζομένους»

Αυτό το σύστημα αποκομιδής «υπάρχει αυτό σε μεγάλους δήμους» παρατήρησε ο κος Γκαράνης, ο οποίος δηλώνει: «από την αρχή που αναλάβαμε είπαμε ότι το θα το κάναμε, για να βοηθήσουμε περισσότερο την καθαριότητα της πόλης». Αυτή η δέσμευση πάντως θα κριθεί στην πράξη.

Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, με τον δήμαρχο να λέει: «Οι εργαζόμενοι νομίζω ότι το βλέπουν καλά. Έγινε συζήτηση μαζί τους. Θα πληρώνονται τα βραδινά τους και θα πληρώνονται όλες τις υπερωρίες».

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου ’19 επίσημα έπιασαν δουλειά γύρω στους 60 νέους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας (15 εκ των οποίων οδηγοί). Κατ’ αυτό τον τρόπο η υπηρεσία ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό, κι αυτό είναι ένα σημαντικό ‘όπλο’ στην καθημερινή ‘μάχη’ για μία καθαρή πόλη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 25/1/2020}