Δήμος Ιάσμου: Πρώτος επαρχιακός Δήμος πανελλαδικά με φωτιστικά LED

Υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία Dasteri Systems, παρόντος του Ιωάννη Δαστερίδη και των προέδρων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Το πρωί της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου, στο δημαρχείο Ιάσμου, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια του έργου “Εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED”, στον Δήμο Ιάσμου, προϋπολογισμού 761.035,00 ευρώ.

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο νόμιμος εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας και πρόεδρος της «DASTERI SYSTEMS Α.Ε.» Ιωάννης Δαστερίδης, ο πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης και ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό και τόνισε “θα προσφέρουμε ποιοτικό φως στους δημότες μας, φθηνότερο κατά 70%”. Εξήγησε ότι η επένδυση θα έχει αποπληρωθεί σε βάθος πενταετίας περίπου και κάθε χρόνο θα εξοικονομούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ. “Θα αντικαταστήσουμε περίπου 4.535 φωτιστικά”, είπε, αναφερόμενος σε όλο το εύρος του καλλικρατικού Δήμου. “Πιστεύω αυτή η υπογραφή πως θα μας δώσει προτεραιότητα και στα επόμενα έργα ενέργειας που είναι σημαντικά για τον Δήμο μας”, πρόσθεσε, βλέποντας εμμέσως πλην σαφώς αντίστοιχο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά πάρκα που θέλει ο δήμαρχος για την περιοχή.

Από πλευράς της εταιρίας τα καλύτερα διαπιστευτήρια έδωσε ο Ιωάννης Δαστερίδης. Η σύμβαση αφορά οκτάμηνες εργασίες, αλλά ο επιχειρηματίας εξήγησε πως η εταιρία θα λειτουργήσει ώστε να γίνει “πολύ πιο σύντομα”. Χαρακτήρισε το έργο “αξιόλογο” το οποίο “θα προσφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στον Δήμο Ιάσμου”, κι έδωσε την δέσμευση “η εταιρία μας θα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά για την ομαλή λειτουργία όλου του φωτιστικού δικτύου που θα εγκαταστήσουμε, για δέκα χρόνια”.

Ο Κώστας Βαρλαμίτης πληροφόρησε πως το έργο “χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων”, κι εξήγησε πως “εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση στον οδοφωτισμό επιφέρει σημαντικές οικονομίες για τον Δήμο”.

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους μίλησε για εξοικονόμηση 100.000 ευρώ ετησίως και άλλων 100.000 ευρώ από το κόστος συντήρησης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο με το ένα μέρος θα πληρώνει ο Δήμος το δάνειο και με το άλλο θα μειώνονται τα πάγια έξοδά του για τον οδοφωτισμό.

“Αυτή την στιγμή μέσα από το πρόγραμμά μας πάνω από 50 Δήμοι τρέχουν για να υλοποιήσουν προγράμματα αυτής της μορφής, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένας μικρός ακριτικός Δήμος τρέχει πιο γρήγορα”, πρόσθεσε, εξηγώντας σε άλλο σημείο του λόγου του πως “το δάνειο είναι 10ετές” αλλά η επένδυση αποσβένεται νωρίτερα, αν και “βάλαμε 10ετες πλαίσιο, για να δει έσοδα ο Δήμος από τον πρώτο χρόνο”.

Τέλος, ο Βασίλης Τσολακίδης ανέδειξε ότι ο Δήμος Ιάσμου είναι “ο πρώτος περιφερειακός Δήμος της υπαίθρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα και μπαίνει σε φάση υλοποίησης”, σημειώνοντας “είναι δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο με λίγες τεχνικές υπηρεσίες”.

Πέντε έργα σε όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο υλοποίησης, μεταξύ των οποίων τρία στην ΑΜ-Θ (Αλεξανδρούπολη, Θάσος, Ίασμος). “Αν προχωρήσουν όλοι οι Δήμοι στην ίδια κατεύθυνση σε μερικά χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση θα εξοικονομήσει πάνω από 100 εκ. τον χρόνο μόνο από τον οδοφωτισμό”, κατέληξε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 18/12/2018}