Ν. Δημόπουλος: «Αυτό που συμβαίνει φέτος, δεν έχει ξαναγίνει…»

«Βαρομετρικό χαμηλό» στις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα – «Λερναία ύδρα» και  οι…ελληνοποιήσεις κρέατος και γάλακτος

Για τις τιμές στα…σφάγια ενόψει Πάσχα αλλά και το «αγκάθι» των ελληνοποιήσεων και των…ελεγκτικών μηχανισμών, μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος.

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ»

Ειδικότερα ο ίδιος εξήγησε πως «αυτό που γίνεται φέτος, δεν έχει ξαναγίνει καμία άλλη χρονιά. Έχουμε τόσο χαμηλές τιμές, που ποτέ δεν υπήρχαν και μάλιστα δεν ανεβαίνουν κιόλας. Όσο πηγαίνουμε προς το Πάσχα, οι τιμές θα έπρεπε να έχουν μια άνοδο. Είχαμε 2,10 – 2,20 συνεχώς στα αμνοερίφια. Εδώ και ένα μήνα σχεδόν, κάποιοι μαζεύουν, σφάζουν, κάποιοι τα μεγαλώνουν λίγο ακόμη και τα σφάζουν λίγο αργότερα, αλλά οι τιμές δεν ανεβαίνουν. Αυτοί λένε ότι δεν ανεβαίνουν, επειδή δεν ζητά ο κόσμος. Ο κόσμος όμως, δεν πρόκειται να ζητήσει τώρα. Θα ζητήσει την τελευταία στιγμή, δηλαδή τις τελευταίες δέκα μέρες. Παίρνουν εντολές από τους εμπόρους αυτοί, γιατί συνήθως όσοι έρχονται σε εμάς είναι οι μεσάζοντες. Αυτοί δεν «φαίνονται» πουθενά και κάνουν την συνδιαλλαγή ανάμεσα στον παραγωγό και τον έμπορο και βγάζουν τον «αέρα».

«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ…ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»

«Όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις, το κράτος είναι υπεύθυνο, αλλά όταν ένα κράτος (άσχετα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση, γιατί αυτό γίνεται ανέκαθεν) πιάνει κάποιον και δεν βγάζει το όνομα της εταιρείας, με το σκεπτικό ότι δεν έχει τελεσιδικήσει η διαδικασία κλπ, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτα. Κανείς δεν γνωρίζει το όνομα αυτού που πιάνουν, τι έχει μεταφέρει κλπ, για να έχει το νου του. Πολλές φορές βάζουν και κτηνοτρόφους μέσα στο «παιχνίδι». Ακόμη και κτηνοτρόφοι να είναι, θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι. Αν για παράδειγμα μια εταιρεία (και στο γάλα και στο κρέας) δεν δηλώνει μέσα στο σύστημα την εισαγωγή, για ποιο λόγο δεν την βγάζεις; Δεν θα πουν κάτι κακό. Απλά θα πουν ότι οι «τάδε» εταιρίες δεν δήλωσαν την εισαγωγή τους. Αυξήθηκαν βέβαια λίγο τα πρόστιμα και ενώ μας έλεγαν κάποια στιγμή ότι θα είναι επί του τζίρου (με το νομοσχέδιο που θα ψηφίζονταν) τελικά δεν είναι επί του τζίρου της εταιρείας, αλλά επί του ποσού που αγοράζει το γάλα γενικά από τους παραγωγούς» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά το τι γίνεται στα σύνορα τώρα, ο…Θεός και η ψυχή τους. Οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες, οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελάχιστοι».

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ – ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΝ»

«Θα έπρεπε να υπάρχουν παραδειγματικές οι τιμωρίες και αν υπάρχουν και κτηνοτρόφοι μέσα στην «κομπίνα» (και στο γάλα και στο κρέας), είναι πολύ εύκολο να βρεθεί από τα τιμολόγια μέσω του ΟΣΔΕ. Αν εγώ έχω 200 προβατινές, δεν μπορώ να κόβω ότι πούλησα 500 και 600 αρνιά. Δεν γίνεται. Όπως επίσης δεν μπορώ να κόψω τιμολόγιο ότι έδωσα 200 τόνους γάλα. Άρα είναι πολύ εύκολο να διασταυρωθεί» επισήμανε επίσης ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι «αναφορικά με τις τιμές, έχει πέσει…βαρομετρικό χαμηλό. Πριν έλεγες ότι θα τα σφάξω και μπορεί να το πήρα 70 αλλά θα το δώσω 40 ένα αρνί, αλλά τουλάχιστον θα πάρω το γάλα. Τώρα που και το γάλα δεν έχει τιμή, δεν ξέρεις από πού να πιαστείς. Περιμένουμε την συνδεδεμένη για να ταϊσουμε τα ζώα, για να πάρουμε γάλα, για να το πουλήσουμε φθηνά. Είναι μια ατέρμονη διαδικασία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Τους το λες, το βλέπουν ότι γίνεται και απάντηση…καμία».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 9/4/2019}