Διεπιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο» στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (ΔΠΘ) και το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», διοργανώνουν τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 16:00-20:45, διεπιστημονική εσπερίδα με θέμα: «Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο: Τιμώντας τους νεκρούς των δύο παγκόσμιων πολέμων». 

Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π» (Καπνεργατών 9).

Οι δύο συνεδρίες της εσπερίδας θα εξετάσουν ζητήματα που άπτονται:

  • της συμβολής των ιστορικών χώρων και των μνημείων στη διατήρηση της ιστορική μνήμης,
  • τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής ως γλωσσών μνήμης,
  • θεολογικές προεκτάσεις για τη διαμόρφωσης μιας οικουμενικής μνήμης των θυμάτων του πολέμου,
  • τις προοπτικές ανάδειξης του ιστορικού φορτίου τοπόσημων και σημείων του αστικού χώρου στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας.
  • και πτυχές της δημόσιας και της τοπικής ιστορίας του προσφυγικού ελληνισμού (1922) και κατά την  περίοδο της Κατοχής (Β΄ΠΠ).

Λόγω των υγειονομικών μέτρων και του συγκεκριμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες να προβούν σε έγκαιρη κράτηση θέσης με κλήση στο 6996559216. Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η συμμετοχή είναι δυνατή σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στο τέλος της εσπερίδας θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Η εσπερίδα αποτελεί μέρος του αφιερώματος και της έκθεσης φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», του Νίκου Κοσμίδη, που συνδιοργανώνονται από τους προαναφερθέντες φορείς, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 29/3/2022}