Ξεκινά ο Προσκοπισμός στο Διδυμότειχο: Η ιστορία συνεχίζεται

Μετά από μια παύση αρκετών χρόνων, ο Προσκοπισμός δίνει ξανά το παρόν στην πόλη του Διδυμοτείχου για να συνεχίσει μέσα από τις δράσεις του να μεταλαμπαδεύει τα ιδεώδη του στις νέες γενιές.

Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοιχτή προς όλους χωρίς διάκριση γένους, προέλευσης, φυλής ή θρησκεύματος, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη το 1910, έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25.000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ιστορία του Προσκοπισμού στην πόλη του Διδυμοτείχου μετράει πολλές δεκαετίες και γαλούχησε γενεές και γενεές με τα ιδεώδη του. Οι δράσεις του αναρίθμητες αλλά προπάντων εμφύσησε στους νέους της περιοχής μας τον εθελοντισμό, την προσφορά, τον αλτρουισμό, την τιμή, την τήρηση των υποσχέσεων, την αγάπη για το περιβάλλον, την ισότητα, την δικαιοσύνη, την ανιδιοτέλεια, την ομαδική συνεργασία και άλλα πολλά που δεν μπορούν να περιγραφούν, καθότι ο Προσκοπισμός είναι ιδέα και τρόπος ζωής.

Μετά από μια παύση αρκετών χρόνων, ο Προσκοπισμός δίνει ξανά το παρόν στην πόλη του Διδυμοτείχου για να συνεχίσει μέσα από τις δράσεις του να μεταλαμπαδεύει τα ιδεώδη του στις νέες γενιές.

Μια ομάδα παλιών αλλά και νέων Προσκόπων ίδρυσε ξανά τον προσκοπισμό στο Διδυμότειχο και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό οίκημα στο κάστρο της πόλης επί της οδού Καραϊσκάκη 19 (έναντι καφέ Ζαμάνθα) .

Σε αυτό το κτήριο, το σύστημα όπως ονομάζεται στην Προσκοπική ορολογία, κάθε Κυριακή πρωί θα γεμίζει με παιδικές φωνές και ζωντάνια.

Εσείς και τα παιδιά σας αγκαλιάστε τον Προσκοπισμό στην πόλη μας.

Σας περιμένουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να μπείτε στην μεγάλη οικογένεια του προσκοπισμού.

Εγγραφές: Οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθημερινά στο σύστημα μας Δευτέρα – Παρασκευή από 11:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 20:00, Καραϊσκάκη 19 (έναντι καφέ Ζαμάνθα

Λίγα λόγια για τον Προσκοπισμό.

Ο Προσκοπισμός βασίζεται στην Υπόσχεση και τον Νόμο του που αποτελούν τόσο τη βάση του κώδικα συμπεριφοράς που διέπει την Κίνηση σαν σύνολο, όσο και έναν προσωπικό τρόπο ζωής στον οποίο κάθε μέλος μένει πιστό. Αυτές οι αρχές είναι σχετικές με την ενεργή και δημιουργική δέσμευση του ατόμου σε πνευματικές αξίες της ζωής, στην κοινωνία και τον εαυτό του.

Τα 10 άρθρα του Νόμου του Προσκόπου

  1. Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του.
  2. Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους.
  3. Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία.
  4. Ο Πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε Πρόσκοπο.
  5. Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.
  6. Ο Πρόσκοπος αγαπά την φύση και προστατεύει το περιβάλλον.
  7. Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος.
  8. Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.
  9. Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του.
  10. Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Η Υπόσχεση του Προσκόπου αποτελεί θεμελιώδη διαδικασία της Ομάδας Προσκόπων καθώς το παιδί γίνεται μέλος της Παγκόσμιας Προσκοπικής Αδελφότητας.

Υπόσχομαι στην τιμή μου / να εκτελώ το καθήκον μου προς τον Θεό και την Πατρίδα

να βοηθώ κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση / και να τηρώ το νόμο του Προσκόπου

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, 19/9/2023}