Το έθιμο του “Μπέη” αναβιώνει στο Διδυμότειχο

Οι δράσεις και εκδηλώσεις του εθίμου ξεκινούν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, με το κάψιμο του Άρχοντα Μπέη στην αλάνα του ΚΤΕΛ

Ο λαογραφικός σύλλογος Διδυμοτείχου «Μπέης» ένας δυναμικός σύλλογος, που δίνει το παρόν του σε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις του Διδυμοτείχου, αναβιώνει και φέτος το έθιμο του Μπέη. Τις δράσεις και εκδηλώσεις του εθίμου φέτος περιλαμβάνει:

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018: Το απόγευμα κάλεσμα του κόσμου σε όλη την πόλη με κρασί για όλους.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018: Έθιμο την Μπουμπούνας στον χώρο του ΚΤΕΛ ώρα 07:00μμ, με κρασί, λουκάνικα και παρουσία χορευτικών συλλόγων.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018: Έθιμο του Μπέη, στα σοκάκια της πόλης με τελικό προορισμό το χώρο του ΚΤΕΛ στις 03:00μμ για το κάψιμό του.

Ο Μπέης είναι ένα ιστορικό και λαογραφικό έθιμο που συναντά κάποιος στο Διδυμότειχο και στα χωριά τριγύρω. Γίνεται μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα τη Δευτέρα της Τυρηνής.

Το κάλεσμα του κόσμου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, δυο μέρες πριν από το έθιμο το άρμα στολισμένο με κλήματα και με ένα βαρέλι κρασί θα βγεί στους δρόμους κερνώντας τον κόσμο και καλώντας τον στο έθιμο.

Την Κυριακή το απόγευμα στο χώρο του ΚΤΕΛ θα αναβιώσει το έθιμο της Μπουμπούνας. Μια φωτιά καίει στο κέντρο και ο κόσμος διασκεδάζει με τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης μας, παραδοσιακή μουσική και άφθονο κρασί και λουκάνικα δωρεάν για όλους.

Τη Δευτέρα από νωρίς το πρωί, ο άρχοντας Μπέης με το επιβλητικό κερατόμορφο στέμα του συνοδευόμενος από την παρδαλή και πολυθόρυβη συντροφιά του τριγυρίζει στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης δίνοντας ευχές και προσκαλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στο δρώμενο. Στην τελευταία φάση του εθίμου ο Μπέης και η συντροφιά του θα καταλήξουν στην αλάνα του ΚΤΕΛ όπου θα ακολουθήσουν τα τσαλίμια της παρέας, ο χορός και το κάψιμο του Μπέη!

Προσκαλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην προσπάθεια μας για να αναδείξουμε και να συνεχίσουμε ένα έθιμο που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας 1970-1980.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 7/2/2018}