Οριστικό «διαζύγιο» ΔΠΘ – ΤΕΙ ΑΜ-Θ: ο Υπ.Παιδείας έρχεται για την επίσημη «πανεπιστημιοποίηση»

Αλλάζουν πλέον κι επισήμως τα δεδομένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την συνένωση δύο Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Ο λόγος για το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με έδρα την Καβάλα, και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, τα οποία πλέον βρίσκονται υπό τη σκέπη του «Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας».

Την επίσημη «πανεπιστημιοποίηση» των δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα «σφραγίσει» ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα βρεθεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα το παρόν θα δώσουν και οι επικεφαλής των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση «πανηγυρική»: «θα συμμετέχουμε σε μια πανηγυρική συνεδρίαση, επισφραγίζοντας ένα γεγονός που το επιθυμούσαμε καιρό», επισημαίνει ο Δημήτρης Μπαντέκας.

Ο ίδιος σημειώνει πως το γεγονός αποτελεί θετικό οιωνό και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανοίγοντας ένα δρόμο ξεχωριστής αναβάθμισης και για τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα, αφού οι σκέψεις για συνένωσή τους, δεν ευδοκίμησαν.

Η Καβάλα αποκτά πλέον ένα πανεπιστήμιο με πολλά τμήματα, αφού θα έχει οκτώ τμήματα θετικών επιστημών, άλλα δύο τμήματα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης, καθώς και άλλα δύο τμήματα Μηχανικών Πετρελαίου, ενώ θα προστεθούν και δύο αγγλόφωνα τμήματα με δίδακτρα, για φοιτητές και του εξωτερικού και μερικούς Έλληνες οι οποίοι θα φοιτούν δωρεάν. Θα δημιουργηθούν ακόμη δύο τμήματα στην Δράμα, Δασολογίας και Τεχνικών Περιβάλλοντος  και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας το δεύτερο, ενώ το τμήμα της Νοσηλευτικής θα «περάσει» στην Ιατρική.

Το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο «περνάει» στο ΔΠΘ, ενώ το σύνολο των νέων ακαδημαϊκών τμημάτων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 17/11/2018}