Κομοτηνή: Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων από ιχθυοπωλεία

Παράπονα εκφράστηκαν στον “Χ”, τι λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Μουρτίδης

Στη βάση της καινούργιας νομοθεσίας θα γίνεται πλέον η αποκομιδή απορριμμάτων από τα ψαράδικα της Κομοτηνής. Τη σχετική ενημέρωση παρείχε στον “Χ” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Μουρτίδης, στον απόηχο παραπόνων που διατύπωσαν επαγγελματίες. Μέχρι πρότινος τα σκουπίδια από τα ψαράδικα της πόλης μεταφέρονταν με ευθύνη των ιδιοκτητών τους σε κάδους που υπήρχαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Στην πρακτική αυτή μπήκε τέλος με συνέπεια να εκφραστούν παράπονα από επαγγελματίες, που εύλογα διερωτήθηκαν που θα πετούν τα απορρίμματά τους. “Αν τα ρίξουμε στους κάδους στην πόλη θα βρωμίσει ο τόπος” είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο που διατυπώθηκε στον “Χ”.

Όσοι διαχειρίζονται σκουπίδια από ψαράδικα, όπως κιβώτια και φελιζόλ, καλούνται να τα βάζουν μέσα σε σακούλες και να τα απορρίπτουν στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων, εξηγεί ο κος Μουρτίδης. Φυσικά μέσα σε αυτά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται υπολείμματα από ψάρια, πχ εντόσθια. Η διαχείριση αυτών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον τρόπο που ακολουθείται για τα υπολείμματα κρέατος από κρεοπωλεία. “Απαγορεύεται από το Νόμο να έχουμε έναν ξεχωριστό χώρο όπου θα πετούν μέσα κιβώτια τα οποία θα έχουν μέσα υπολείμματα ψαριών”, διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και έκανε γνωστό ότι ήδη έχει γίνει σχετική ενημέρωση προς τα κρεοπωλεία από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και ανάλογη ενημέρωση θα γίνει και προς τα ιχθυοπωλεία.

Οι επαγγελματίες των ιχθυοπωλείων καλούνται, σύμφωνα με τον Μουρτίδη, να μεριμνήσουν για την διαχείριση των υπολειμμάτων ψαριών μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Είπε πάντως ότι ο Δήμος προτίθεται να διαθέσει έναν χώρο ψύξης όπου θα συγκεντρώνονται τα υπολείμματα ψαριών από όλα τα καταστήματα, ώστε να παραλαμβάνονται από την εταιρεία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 9/3/2019}