Χάλκινο Μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Φυσικής για τον Ξανθιώτη μαθητή Οδυσσέα Κοτζαμπάση

Σημαντική διάκριση για τον Ξανθιώτη Μαθητή του 2ου ΓΕΛ, Οδυσσέα Κοτζαμπάση, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Φυσικής, στο Τόκιο.

Η ομάδα των πέντε Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου στην 53η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής στο Τόκυο της Ιαπωνίας μαζί με περισσότερους από 400 συνομήλικούς τους από 81 χώρες όλων των ηπείρων, επέστρεψε με δύο χάλκινα μετάλλια και μία εύφημο μνεία .

Ο Οδυσσέας Κοτζαμπάσης (2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης) και ο Χαράλαμπος Νικολάου (Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων) κέρδισαν από ένα Χάλκινο Μετάλλιο και ο Σωτήρης Εμιρζάς (Ιδ. ΓΕΛ Παλλάδιο Βάρης) μία Εύφημο Μνεία. Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν επίσης από τον Οδυσσέα Καγκαρά (Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής) και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη(Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη).

Την ελληνική ομάδα συνόδευσαν ο κ. Γεώργιος Τόμπρας, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) και ο Δρ Παναγιώτης Τσάκωνας, μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος της ΕΕΦΕΕ.

Οι Έλληνες μαθητές, που μετέχουν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, επιλέγονται αποκλειστικά από τους επίσημους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής «Αριστοτέλης» και ακολουθούν πρόγραμμα εντατικής προετοιμασίας τόσο σε θεωρητικά θέματα, όσο και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων στους χώρους του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Οι Διαγωνισμοί «Αριστοτέλης» διεξάγονται κάθε χρόνο από το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και την ΕΕΦΕΕ σε σχολεία όλης της χώρας, με την έγκριση και την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση θεμάτων και λύσεων, σύμφωνα με την επιστημονική και εκπαιδευτική δεοντολογία και στη βάση της εθελοντικής και αφιλοκερδούς συνεισφοράς.

Σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης σημειώνει:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης συγχαίρει τον Κοτζαμπάση Οδυσσέα μαθητή της Γ ́ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης για το Χάλκινο μετάλλιο που έλαβε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου 2023 στο National Olympics Memorial Youth Center στο Τόκιο.

Η δεύτερη θέση που έλαβε ανάμεσα σε 400 μαθητές και μαθήτριες από 81 χώρες, όπου διαγωνίστηκε, αποτελεί μεγάλη τιμή για όλη την Ελλάδα αλλά και για την Ξάνθη ειδικότερα.

Επιπλέον συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που βρίσκονται πλάι στους μαθητές και τις μαθήτριες και ενισχύουν και στηρίζουν τις προσπάθειές τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 25/7/2023}