Δεν καθαρίστηκε το περιαστικό άλσος– Παραμένουν οι κίνδυνοι στο Σαμακώβ – Σύγκληση της Πολιτικής Προστασίας

Κ. Δαδούδης: «Δεν μπορώ να υποχρεώσω καταστάσεις – Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις»

Καμία ουσιαστική παρέμβαση, δεν έχει δεχθεί όπως φαίνεται το περιαστικό άλσος, η οποία θα μπορούσε να αποσοβήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο οποίος μάλιστα μας ενημερώνει ότι θα επισημάνει για ακόμη μια φορά το συγκεκριμένο ζήτημα, στην σημερινή σύσκεψη του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με θέμα την απαγόρευση κυκλοφορίας και το «κλείσιμο» του περιαστικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» πριν από ένα χρόνο περίπου, με παρότρυνση μάλιστα του προκατόχου του κ. Δαδουδη, είχε επισημάνει τους κινδύνους στην περιοχή του Σαμακώβ, καθώς πολλά από τα δένδρα «έγλειφαν» τις οροφές των σπιτιών. Κατάσταση που συνεχίζει να υφίσταται, αφού όπως εξηγεί στην «Θ» ο κ. Δαδούδης, αν γίνονταν η οποιαδήποτε παρέμβαση (κλάδεμα, κοπή δένδρων κλπ) είτε θα ενημερώνονταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης είτε θα ζητούνταν και η «χρυσή συμβουλή» της σχετικά με τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων, αφού ήδη διανύουμε τον μήνα Ιούνιο ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την…Πρωτομαγιά ακόμη.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΛΛΑ…»

Ειδικότερα ο κ. Δαδούδης ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «δεν έχει γίνει κάτι ιδιαίτερο αναφορικά με παρεμβάσεις. Το έχουμε προτείνει σε κάποιες συσκέψεις. Δεν μπορώ να υποχρεώσω καταστάσεις. Ψάχνω να βρω κατά κάποιο τρόπο και να πάρω μια έγκριση από το Δασαρχείο και μάλιστα πρότεινα να δημιουργηθεί μια μικτή ομάδα (από εμάς, το δασαρχείο και ενδεχομένως και από άλλους συναρμόδιους φορείς) για να μπορούμε να επιλέξουμε ή να εντοπίσουμε κάποια σημεία τα οποία χρήζουν κλάδευσης κλπ, αλλά δεν έχει προχωρήσει κάτι. Στο σημερινό ΣΟΠ ίσως να το αναφέρω ξανά. Έχουμε μια έκτακτη σύσκεψη για το περιαστικό με κεντρικό θέμα την απαγόρευση. (Εάν θωρακίσουμε το περιαστικό από τέτοιες καταστάσεις, ποιον εμποδίζει να ανεβαίνει κάποιος και να κυκλοφορεί. Αν ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες έναρξης πυρκαγιάς από άλλες δράσεις νωρίτερα;) Δεν έχω αντιληφθεί κάτι σχετικά με κάποιον καθαρισμό. Σε ο,τι αφορά εμάς, ακολουθούμε το αντιπυρικό σχέδιο που επικαιροποιούμε κάθε χρόνο και ανάλογα και με τις συνθήκες και τα μέσα που διαθέτουμε, προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις».

«Ή ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΑΝ Ή ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Αναφορικά με την περιοχή του Σαμακώβ ο ίδιος, επισήμανε ότι «αν γίνονταν κάποιος καθαρισμός ή θα το αντιλαμβανόμασταν ή τουλάχιστον θα μας ενημέρωναν (θέλω να πιστεύω) στα πλαίσια μιας συνεργασίας».

«ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΛΑΔΕΜΑ»

«Ξέρω επίσης ότι γίνεται ένας καθαρισμός στον υποόροφο των δένδρων (το ικανό ύψος όπου υπάρχουν κλαδιά και στον κορμό του δένδρου που πρέπει να καθαριστεί σε ένα ικανό ύψος ώστε να εμποδιστεί –  ο μη γένοιτο – η έναρξη πυρκαγιάς. Εκεί γίνεται κάποιος καθαρισμός, τουλάχιστον από αυτά τα άτομα που έχουν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις. Αυτό γίνεται και είναι καλό, αλλά δεν μου έχει αναφερθεί ότι μπήκαμε σε διαδικασία κλάδευσης στην περιοχή του Σαμακώβ ή σε κάποιες περιοχές όπου το περιαστικό γειτνιάζει με οικισμούς» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι «αναφέρθηκε όμως το θέμα από εμάς. Θα γίνει αναφορά και σήμερα. Θεωρώ ότι αν γινόταν ή θα μας ενημέρωναν ή θα μας καλούσαν για να μας ρωτήσουν για τα σημεία που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ο καθαρισμός. Και οι προκάτοιχοί μου ζήτησαν από όσο ξέρω παρεμβάσεις. Δεν ανακαλύπτω εγώ την…Αμερική. Γενικά και το δάσος και το περιβάλλον δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερο. Τότε θα μιλάμε για ζούγκλα. Θα πρέπει να το διαχειριστούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι ο καθαρισμός. Παράλληλα η ανάπτυξη πολλές φορές, καταπατά νόμους και κανόνες. Δηλαδή, όταν το περιαστικό έφτανε σε αυτό το σημείο που φτάνει τώρα, προφανώς δεν υπήρχαν κατοικίες ή αν υπήρχαν δεν είχαν φτάσει στο περιαστικό. Άρα κάτι κάναμε λάθος σε αυτό το κομμάτι και το «επιτρέψαμε».

«ΟΣΟ ΚΑΛΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Κλείνοντας ο κ. Δαδούδης τόνισε ότι «ένας μηχανισμός όσο καλά θωρακισμένος, εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος και αν είναι, όταν δεν έχει την συνεργασία είτε της κοινωνίας με την μορφή των φορέων ή των θεσμών είτε των απλών πολιτών και επιφορτίζεται με την προστασία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και ζωής, δεν μπορεί να τα καταφέρει. Θα πρέπει να έχει και αυτήν την συνεργασία, πρώτιστα των φορέων ώστε όπου δεν μπορεί η Πυροσβεστική, να το κάνουν οι άλλοι φορείς σε συνεργασία και καθ υπόδειξη εκατέρωθεν και βέβαια και οι ίδιοι οι πολίτες που θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι, να έχουν και την κουλτούρα της προστασίας και της τήρησης κανόνων ώστε να αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/6/2019}