Δεν δουλεύουν στα χωράφια οι Ροδοπίτες, έρχονται Βούλγαροι

«Ευτυχώς» υπάρχουν οι Βούλγαροι εργάτες, σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος – Γ. Μουρτίδης αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων: Κάνουμε «εισαγωγή» εργατών γης

«Ευτυχώς για την περιοχή μας συνορεύουμε με τη Βουλγαρία και με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, έρχονται άνθρωποι που μένουν κοντά στα σύνορα κι έτσι καλύπτουμε το πρόβλημα που έχουμε με τους εργάτες γης».

Στα παραπάνω λόγια του Νίκου Μποτρότσου συνοψίζεται εύστοχα το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών στη Ροδόπη, ελλείψει ντόπιων εργατών και πως αυτό αναπληρώνεται χάρη σε πρόθυμους Βούλγαρους. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής δήλωσε χαρακτηριστικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm πως «οι Βούλγαροι μας λύνουν τα χέρια».

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «ντόπιοι για τσάπα δεν έρχονται, ενδεχομένως για κάποιες άλλες δουλειές, κλάδεμα ή συγκομιδή καρπού με καλύτερο μεροκάματο ίσως βρούμε. Αλλά για τσάπα που χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο δεν έρχεται κανένας ντόπιος. Μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι παραγωγοί που τα κάνουν οικογενειακώς (απασχολούν ντόπιους)».

Ναι στη νομιμότητα

Σε ένα συντρέχον ζήτημα με την έλλειψη εργατικών χεριών, δηλαδή το εργόσημο, ο Νίκος Μποτρότσος δήλωσε πως «εμείς θέλουμε να κόβουμε εργόσημα και για να είμαστε νόμιμοι και για τα περνάμε σε έξοδά μας. Τα πρόστιμα είναι 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργάτη. Και πολύ καλά κάνουν, γιατί δεν πρέπει οι άνθρωποι να είναι ανασφάλιστοι, γιατί μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα και πρέπει να είναι καλυμμένοι».

Επιδόματα και μαύρη εργασία

Το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών παραδέχθηκε από θέσης του κι ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Μουρτίδης, ο οποίος τοποθετήθηκε επ’ αυτού επίσης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τόνισε πως εντοπίζεται στην περιοχή μας όχι μόνο στα χωράφια αλλά και σε εστίαση και τουρισμό.

«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια, εάν εξαιρέσουμε την περίοδο του covid, κάνουμε εισαγωγή εργαζομένων από Βουλγαρία κι άλλες χώρες για να πάνε να εργαστούν στα χωράφια. Αυτή τη στιγμή στους οικισμούς μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχουν εργάτες γης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κος Μουρτίδης, αν κι εξήγησε ότι τα επιδόματα είναι πράγματι σημαντικά ώστε να βοηθούν ευπαθείς συμπολίτες μας, πρόσθεσε πως από τη μία η λήψη επιδομάτων από την άλλη η μαύρη εργασία, κρατούν τους ντόπιους μακριά από την εργασία στα χωράφια. «Όταν το επίδομα είναι περίπου το ίδιο με τον μισθό, γιατί κάποιος να πάει να εργαστεί;» διερωτήθηκε κι άφησε να εννοηθεί πως όταν το επίδομα συνδυάζεται με κάποιο «μαύρο» μεροκάματο, το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει… μεγαλύτερο από τον βασικό μισθό.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 1/7/2022}