Δαδιά: Τι αλλάζει μετά την αποχώρηση του WWF από τον σημαντικό βιότοπο

Τριάντα χρόνια παρουσίας συμπληρώνει φέτος στη Δαδιά η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ωστόσο η κεντρική διοίκηση αποφάσισε την αποχώρηση της οργάνωσης από το σημείο. Εν τούτοις, η περιοχή δεν θα μείνει ακάλυπτη καθώς ήδη κάνει τα πρώρα βήματα της μία νέα περιβαλλοντική οργάνωση με τον τίτλο «Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης» που ουσιαστικά αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση, αλλά χωρίς τυπική σχέση με το WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς έχει συνδράμει τα μέγιστα στην προστασία των σπάνιων πτηνών που ζουν στο δάσος της Δαδιάς, αλλά και σε όλη τη Θράκη γενικά και έχει να επιδείξει πληθώρα δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των πτηνών αλλά και γενικά της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι μαυρόγυπες, τα όρνια και οι σπανιότατοι ασπροπάρηδες που ζουν στην περιοχή, είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα. Επιπλέον σημαντικός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν και από τις ανεμογεννήτριες ενώ και οι δύο «απειλές» αποτελούν αντικείμενο επισταμένης μελέτης και πεδίο δράσης του WWF έως τώρα και της ΕΠΒΘ στο εγγύς μέλλον.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της νέας οργάνωσης, αλλά και η ανακοίνωση της αποχώρησης του WWF.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, με πληροφορίες από την εκπομπή On the Road της ALFA Τηλεόρασης Θράκης 16/5/2022}