Έσβησε η φωτιά στη Δαδιά αφήνοντας πίσω της τεράστια καταστροφή – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για αναζωπυρώσεις

Η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο τέθηκε υπό έλεγχο από χθες Δευτέρα, αφού κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή για να προλάβουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

Σε ολόκληρη τη δασική περιοχή στη Δαδιά δεν υπάρχει πλέον ενεργή εστία, αλλά το εύρος της έκτασης που έχει καεί και η ένταση του ανέμου υποχρεώνει τις δυνάμεις κατάσβεσης σε διαρκή επαγρύπνηση. Οχήματα της πυροσβεστικής παραμένουν τοποθετημένα σε καίρια σημεία του δάσους, κοντά σε αντιπυρικες ζώνες και σε διασταυρώσεις δρόμων, με τα πληρώματα τους έτοιμα να επέμβουν προς κάθε κατεύθυνση για να αποτρέψουν φαινόμενα αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Η αλλαγή του καιρού δεν επηρέασε χθες την περιοχή αυτή, αν και ψιλάχισε μόνο λίγο ενώ σε άλλαμέρη του Έβρου έβρεξε λίγο περισσότερο, οπότε η πυρκαγιά περιορίστηκε χάρη στις προσπάθειες της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, αφού όμως προξένησε αρκετά μεγάλη καταστροφή στο δασικό ιστό.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος επισημαίνει ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν βρήκαν σύμμαχο τον καιρό, αφού “δεν έριξε ούτε σταγόνα όλες αυτές τις ημέρες από την αρχή της φωτιάς”, σε αντίθεση με τις πολλές βροχές που σημειώθηκαν  σε αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Αν ήταν για κακό ή για καλό είναι δύσκολο να ειπωθεί, καθώς στην κατάσταση στην οποία είναι τώρα το δάσος μια δυνατή βροχή ίσως να δημιουργούσε επιπροσθετα προβλήματα. Οι καμένοι κορμοί θα ήταν πολύ δύσκολο να συγκρατήσουν το χώμα και τον πεσμένο σπόρο μέσα στο δάσος. Μια δυνατή καταιγίδα, σε αυτή τη φάση που έσβησαν ολα τα μέτωπα, ενδεχομένως να “ξεπλενε” το βουνό, φέρνοντας χώμα μέσα σε οικισμούς και περιορίζοντας τις ελπίδες για μελλοντική φυσική αναγέννηση του δάσους.

Οι κάτοικοι των χωριών και του Σουφλίου έχουν επιστρέψει στις ασχολίες τους. Σε ένα νέο τοπίο, ωστόσο, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βιοποριζεται από το δάσος.

“Δεν έχουμε ευτυχώς φωτιές πλέον, αλλά ο πληθυσμός έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα, κάποιες παραγωγικές μονάδες έχουν πληγεί, αλλά και ορισμένες δεύτερες κατοικίες. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε και με τη βοήθεια της πολιτείας να μπορέσουμε να επανέλθουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα ” τόνισε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο οποίος όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν σε διαρκή επικοινωνία με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες για το συντονισμό των ενεργειών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, 5/9/2023}