«Σάρωσαν» τα σχολεία της Ροδόπης στον διαγωνισμό Bravo Schools 2021

3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, 9ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός Bravo Schools 2021 για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η πρωτοβουλία «Bravo Schools» στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας που σχετίζονται με τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο διαγωνισμό ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές από σχολεία όλη της χώρας κατέφεραν να διακριθούν το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 10ο Νηπιαγωγείο.

Διάκριση για δύο δράσεις για το 3ο ΓΕΛ

Το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής κατέφερε να βραβευθεί και να διακριθεί για δύο δράσεις με τις οποίες συμμετείχε στο Bravo Schools 2021. Το σχολείο συμμετείχε στον διαγωνισμό με τέσσερις πρωτοβουλίες -όπως αποκαλούνται- από τις οποίες διακρίθηκαν οι ακόλουθες δύο: Η μαθητική δημιουργία «Save The Planet, εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων για android συσκευές με θέμα την κλιματική αλλαγή και το ήδη βραβευμένο στο πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next «e-Αιμοδότες», σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας.

Να σημειωθεί ότι το «Save the planet» βραβεύτηκε στις 3 καλύτερες μαθητικές δημιουργίες ανάμεσα σε 495 συμμετοχές στην κατηγορία της.

Η καθηγήτρια Ανδρονίκη Βερρή που ως συμμετέχουσα εκπαιδευτικός προσέφερε τις συμβουλές και την καθοδήγησή της και στις δύο διακριθείσες συμμετοχές του σχολείου δήλωσε στον «Χ»: «παρά το γεγονός της πανδημίας και αναγκάστηκαν τα παιδιά να κλειστούν στο σπίτι τους, τα παιδιά βρήκαν διεξόδους και δρόμους, ώστε να γίνουν δημιουργικά και ως καθηγήτρια νοιώθω περήφανη για όλα τα παιδιά που κατάφεραν να γίνουν δημιουργικά μέσα στα πλαίσια της πανδημίας και τον ελεύθερό τους χρόνο να τον αξιοποιήσουν σε κάτι που έχει αξία».

Ταλαντούχα πρωτάκια στο 9ο Δημοτικό

Διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Bravo Schools 2021 απέσπασαν και τα πρωτάκια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Η πρωτοβουλία του σχολείου που διακρίθηκε ήταν τα «Ταλαντούχα Πρωτάκια». «Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου συμπεριληπτικού, που δίνει αξία στη διαφορετικότητα. 

Στόχος είναι να ενισχυθεί με κάθε δυνατό τρόπο και ειδικότερα μέσα από δημιουργικά εργαστήρια η δημιουργικότητα των παιδιών ώστε μέσα από τους τρόπους έκφρασής της να μπορέσει το κάθε παιδί να ανακαλύψει τα ταλέντα του», όπως  αναφέρεται στην περιγραφή της δράσης.

«Τα Ταλαντούχα Πρωτάκια ήταν στον στόχο που αφορά την ποιοτική εκπαίδευση και έλαβαν την τρίτη διάκριση. Σκοπός ήταν να το ευχαριστηθούμε όλοι μας, αλλά και να το ακουστούμε γιατί μπορεί να είμαστε μέσα στην πόλη, αλλά είμαστε μικρό σχολείο. Είναι σημαντικό ότι πέρα από την διάκριση ήμασταν στους 20-25 πρώτους αναφορικά με την διάδραση με την κοινωνία», δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου Μαρίνα Μολλά.

Τα μηδενικά απορρίμματα του 10ου Νηπιαγωγείου

Το 10ο Νηπιαγωγείο της Κομοτηνής με την δράση «Γίνε Kookoonari» κατέφερε και αυτό με την σειρά του να αποσπάσει διάκριση. Κύριος σκοπός του προγράμματος «Γίνε kookoonari» είναι να δημιουργηθεί ένα σχολείο το οποίο θα παράγει μηδενικά απορρίμματα. 

Στόχος να κτιστεί ένα σχολείο «zero waste (μηδαμινής σπατάλης)», το οποίο θα εκπαιδεύει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.

«Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από πέρυσι στο Νηπιαγωγείο μας και συνεργαζόμαστε με την ομάδα “kookoonari”. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ θετικά και όταν επέστρεψαν στο σχολείο ήταν ευχάριστο για τα παιδιά που έφτιαξαν την δική τους πλαστελίνη, γιατί είπαμε ότι θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστελίνες έτοιμες από το εμπόριο. 

Σε αυτό το πρόγραμμα είναι μεγάλη και η εμπλοκή των γονιών γιατί ξεκινάει στο σχολείο, αλλά πρέπει να συνεχιστεί και στο σπίτι», ανέφερε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Μαρία Τακουλίδου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 9/6/2021}