Βιοντίζελ από φυστίκια παράγουν φοιτητές του ΔΠΘ act4energy

Ο Τεχνοβλαστός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης act4energy συμμετείχε στο οικολογικό φεστιβάλ κινηματογράφου «Film Seed Festival» στην Τήνο, το οποίο διοργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα HYPERCOMF σε συνεργασία με τη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση.

Το φεστιβάλ «Film Seed Festival» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας S+T+ARTS της Ευρωπαϊκής επιτροπής με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών για την επίτευξη οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας σε μικρές αγροτικές κοινότητες.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε φύτευση αγροτεμαχίου με καλλιέργεια φιστικιού Arachis Hypogea. Η ανάπτυξη της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού. Τα φιστίκια χρησιμοποιήθηκαν αφενός για την παραγωγή θρεπτικών σνακ για τους συμμετέχοντες και αφετέρου μετατράπηκαν σε βιοντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ.

Στη δεύτερη περίπτωση, η παραγωγή του βιοντίζελ από φυστικέλαιο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Τεχνοβλαστού act4energy στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, φωτογραφία Ιωάννης Κολιόπουλος, 15/2/2023}